El sistema nervios

Páginas: 10 (2323 palabras) Publicado: 19 de enero de 2011
EL SISTEMA NERVIÓS

PER A QUÈ SERVEIX EL SISTEMA NERVIÓS

El sistema nerviós és fonamental per viure.
És l'encarregat de relacionar-nos amb l'exterior. Mitjançant els òrgans receptors: els ulls, el nas, la llengua, l'oída i la pell rebem els estímuls de l'exterior i aconseguim saber què és el que passa al nostre voltant.
També és l'encarregat de controlar totes les altres funcions delnostre organisme: fer bategar el cor, controlar el procés digestiu, la respiració, ... Totes les funcions del nostre organisme estan coordinades pel nostre sistema nerviós.
Controla si tens set o gana, controla la posició del cos, si estem de peu o estirats, etc.

PARTS QUE TÉ EL SISTEMA NERVIÓS

El sistema nerviós es divideix en el sistema nerviós central (SNC) i el sistema nerviós perifèric(SNP).

El SNC està format per l’encèfal i la medul•la espinal.
El SNP està format per una gran quantitat de nervis.
L’encèfal està format per: el cervell, el cerebel i el bulb raquidi.


Cerebro







Cerebelo





Bulbo raquídeo





El cervell controla els actes voluntaris i la parla. Resideix a la memòria i els sentiments.El cervell és l’encarregat de controlar els moviments i l’equilibri.
El bulb raquidi controla els òrgans del cos humà com el cor.

FUNCIONAMENT DEL SISTEMA NERVIÓS

El sistema nerviós està format per òrgans que transmeten i processen tota la informació que ens arriba des dels òrgans dels sentits, permetent moure'ns, adaptar a l'ambient extern i realitzar activitats intel•lectuals. Però la sevafunció no es limita únicament a això, també rep estímuls de tots els òrgans interns. El sistema nerviós perifèric recorre el cos a través dels nervis, rebent i transmetent els estímuls al sistema nerviós central. Aquest s'ocupa d'interpretar aquests estímuls i actuar en conseqüència. Imparteix ordres als músculs i a les glàndules perquè compleixin amb les seves funcions d'acord a les necessitatsdel cos. Les cèl•lules que componen el sistema nerviós s'anomenen neurones que aquestes comuniquen unes amb les altres per uns impulsos elèctrics que són els missatges. Formen uns cables per els que circulen una corren elèctrica(el missatge).
Aquestes cèl•lules són molt delicades ja que no poden reproduir-se. Per això estan protegides pel crani i la columna vertebral.

Existeixen dos tipus demoviments, els moviments voluntaris i els involuntaris:

• Moviment voluntari

El cervell envia un impuls elèctric a un múscul i aquest es mou en funció de la ordre rebut. Són els que ens permeten agafar un llibre, ficar-nos els pantalons...

• Moviment involuntari

El cervell o el bulb raquidi envien impulsos elèctrics els òrgans i aquest funcionen. Són els que ens permeten sentir fred,calor, dolor...
Existeixen altre tipus de moviments com els reflexes per els quals ens movem per ordres de la medul•la espinal.



Hi han dos tipus de nervis, els sensitius i els motors.
Els nervis sensitius són els encarregats de fer arribar els estímuls el SNC.
Els nervis motors són els que condueixen la resposta els SNC en les òrgans corresponents.

LA NEURONA

El sistema nervióscentral i perifèric funcionen com un sistema de conducció elèctrica. La neurona es la unitat estructural y funcional del sistema nerviós. La qual condueix i processa l’impuls al llarg de tot el sistema i connecta amb la resta de òrgans i teixits de l’organisme.

El cos cel•lular d’una neurona té una sèrie de ramificacions anomenades dendrites i una prolongació de majors dimensions i longitud quepot arribar a mesurar més de 50 cm, i s’anomena axó envoltat per la vaina de mielina.
La vaina de mielina es una capa que envolta l’axó protegint i evitant pèrdues en la transmissió dels impulsos nerviosos. Si la mielina es desgasta, els impulsos es retarden, i com a conseqüència pot causar malalties com l’esclerosi múltiple.

Els axons condueixen els impulsos nerviosos des de el cos...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Sistema nervios
  • Sistema Nervios
  • el sistema nervios
  • Sistema Nervios
  • El sistema nerviós
  • El sistema nervios
  • Sistema nervios
  • Sistema nervios

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS