EL SON

Páginas: 11 (2593 palabras) Publicado: 15 de enero de 2015
EL SON INFANTIL

1. FISIOLOGIA DEL SON

Dins les necessitats bàsiques d’un nen, una de les més importants és el son. L’organisme necessita el període de son per regenerar-se.

La renovació dels teixits es produeix durant el descans, l’aprenentatge o els records es consoliden durant les hores de son. (El cervell no para, sempre està en funcionament).***

1.1 LES FASES DEL SON

Elmecanisme del son s’inicia amb l’activació d’un grup de neurones situades a l’hipotàlem del cervell.

El cervell passa per dues etapes que es van alternant. Aquestes etapes poden ser de dos tipus:

Fase REM:***
Aquesta etapa dura entre deu i trenta minuts i es repeteix diverses vegades al llarg de la nit. No hi ha to muscular, a excepció dels moviments oculars.

En nens menors de 2 anys, es podenproduir moviments d’algunes parts del cos. La respiració i el pols són irregulars i augmenta el ritme cardíac. En aquest període es produeixen els somnis, així com les parasòmnies.

Fase NO REM:
També anomenada fase de son lent. En aquesta fase, el son és més calmat, la respiració és regular i la profunditat del so va augmentat progressivament; passa per 4 estadis fins a arribar al son mésprofund.

Estadis de la profunditat del son NO REM
Estadi 1
Es tracta d’un son molt lleuger. Es produeix una relaxació muscular.
Estadi 2
El son segueix essent lleuger, però més profund que l’anterior.
Estadi 3
Son profund. Disminueix la temperatura i la pressió sanguínia. La persona està molt adormida, només reacciona a estímuls forts.
Estadi 4
Son molt profund.



El grau desensibilitat a agents externs (soroll, llum, etc.) va disminuint progressivament fins a l’estadi 4, en què fa falta un estímul molt important per despertar.

Al llarg de la nit, es va alterant les fases REM i NO REM.

Existeixen uns símptomes clàssics que ens informen de l’aparició de la son, com els badalls, la relaxació dels músculs, fregar-se els ulls i dificultat per mantenir-los oberts...Al mateixtemps, el cos es mou per buscar la millor postura de descans.

A partir d’aquí comença el son, primer amb una fase NO REM, que s’alterna, a mesura que passa el temps, amb fase REM. En total: 75% de fases NO REM i un 25% de fases REM.

Qualsevol període de son acaba amb el despertar i l’entrada d’un període de vigília.

1.2 NECESSITATS DEL SON

Les necessitats de son, és a dir, laproporció entre hores de son i vigília, varia molt en funció de l’edat del nen. En un adult, s’estableixen clarament dos períodes al llarg del dia, un de son i un de vigília.***

En canvi, el nounat està pràcticament tot el dia dormint i s’arriben a establir 6 períodes de son alternats amb períodes de vigília que se sincronitzen amb l’alimentació i la higene.
Entre la situació del nounat amb la del’adult s’estableixen unes freqüències horàries:

Freqüències de son/vigília segons l’edat:

De 0 a 1 mes: els nounats dormen unes 17 hores al dia, en períodes de 2 o 3 hores que alternen amb una hora de vigília durant el dia. El període nocturn s’allarga fins a 4 o 5 hores.***
A partir de 4 mesos: el ritme biològic del nadó es va adaptant al del entorn. S’allarga el període de son nocturn, que potdurar fins a 8 hores. La resta del dia, solen repartir el son en 3 períodes de 3 hores cadascun.
A partir de 10 mesos: s’allarga encara més el període nocturn fins unes 12 hores. Al llarg del dia, fan 2 becaines d’1 a 2 hores cadascuna.
Amb 1 any: se sol mantenir el mateix descans nocturn i se suprimeix una de les becaines i l’altra es prolonga fins a 2 hores al migdia.
Als 2 anys: l’úniccanvi és que es redueix la migdiada, que passa a durar una hora.
Als 4 anys: es manté el son nocturn en 12 hores, però s’elimina la migdiada. Sovint, deixen de dormir la migdiada als 3 anys degut a la incorporació a l’escola.








2. ORGANITZACIÓ DE LES ZONES DE DESCANS

Existeixen unes pautes per aconseguir una zona de descans en òptimes condicions:***

La zona de descans ha...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS