El sublim en l'art.

Páginas: 4 (990 palabras) Publicado: 17 de junio de 2011
SUBLIM

L'adjectiu sublim prové del llatí sublimis, es tracta d'una categoria estetica, derivada principalment de l'obra Περὶ ὕψους ("Sobre el sublim") que fou escrita per Pseudo-Longino al segleI.

Així doncs les primeres concideracions sobre el sublim naixen a la Grècia del segle I d.c i tenen com a precedent les reflexions d'alguns pensadors anteriors com ara Plató i Aristòtil que donenforma al concepte de belleza.

Pseudo-Longino enten el sublim com allò dotat d'una força, incontrolable, que eleva l'anima, i ens deixa extasiats davant d'aquesta. L'any 1554 apareix a Basilea,una traducció al grec del seu tractat Sobre el Sublim, editada per Francecsco Robortello. En aquests temps l'art ja coneixia el sublim com a terrible, ja que donava aquesta sensació de nivell altíssimi deixava l'espectador en èxtasi. Més tard l'any 1674 Nicolas Boileau-Despréaux tradueix al francés el tractat, aquest contribueix a difonfre les idees del seu autor i comença a reactivar el debatestètic.

Diversos intelectuals han reflexionat sobre el significat de sublim des de d'aleshores ença,i n'han conclós diferents interpretacions.

L 'arribada de la 1º revolució científica té una granrepercussió en la mentalitat de les persones i de retruc en la concepció del sublim.Segons recents invetigacions, l'any 1590, Juan Roget inventa el telescopi,1 i Galileo en rebre notícies d'aquest nouinvent decideix dissenyar-ne i muntar-ne un. Aquests fets donen a l'home la posibilitat d'entrar en contacte amb l'univers.
D'altre banda Galileo ¡ fa un gran descobriment cientific i si finsllavors era vigent la teroia geocentrica de Ptolomeo que conceb terra com a centre de l'univers, Galileo reconcidera els fets i estableix la Terra com un planeta més que gira al voltant del sol i queobeeix com els altres planetes a les lleis de l'univers, aqueta teria s'estableix sota el nom de sistema heliocentic.
Aquests descobriment crea una situació d'angoixa ja que dona compte a la societat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Sublime
  • l'art
  • Sublime
  • Lo Sublime
  • Que es lo sublime
  • L'Art.
  • sublim
  • Lo sublime

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS