El Sòl

Páginas: 3 (593 palabras) Publicado: 7 de octubre de 2015
 Classificació del sòl
El sòl és la capa superior de l’escorça terrestre que neix de la descomposició de la roca mare. Es compon de: -matèria inorgànica o mineral: procedent de la rocamare - matèria orgànica: procedent de la descomposició de restes orgànics animals o vegetals i la formació de l’humus. La formació i característiques dels diferents sòls venen determinats per una sèriede factors, els principals són: la roca mare, el relleu, el clima i l’acció dels éssers vius.


LA ROCA MARE: La roca mare és el substrat a partir del qual esforma el sòl, n’influeix entextura,composició, acidesa, color, estructura, etc.Segons sigui la roca mare, els sòls poden ser:silicis (solts i permeables), calcaris (pastosos ipermeables) i argilosos (compactes iimpermeables). Roca marecalcària Sòl calcar
LA TOPOGRAFIA: El pendent afavoreix processos d’erosió i lliscaments que minven l’espessor del sòl. Per contra, en les zones baixes i planes s’acumulen tots els materials, la qual cosacomporta major espessor del sòl.






Horitzó 0: Capa superficial prima o gruixuda de restes orgàniques en descomposició.
Horitzó A: Capa inferior en la qual s'han alliberat els nutrients producte dela putrefacció de la matèria orgànica i, a més, alguns constituents inorgànics procedents de la formació del sòl.
Horitzó B: Capa a major profunditat, en la qual es dipositen alguns constituents deles capes superiors.
Horitzó C: Capa de fons, de composició similar a la de la roca mare.



COMPONENTS: INORGÀNICS Sòlids (M.I), líquids (dissolucions en aigua), gasosos (O2 i CO2bàsicament)INORGÀNICS (meteorització físico-química) Silicats: argiles (caolinites, esmectites, clorites) i sorres. Òxids i hidròxids metàl·lics (de Fe i de Al) Carbonats (calcita, dolomita) Sulfats (guix). Dolents pervegetació. Clorurs (halita, sobre evaporites). Dolents per vegetació.

COMPONENTS: ORGÀNICSRestes déssers vius transformades en humus. Plantes: paper fonamental en la formació del sòl. Restes es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • solo solo
  • Estado solido
  • Solo yo
  • El Sol
  • Solo yo
  • Solar
  • Solidos
  • Yo solo yo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS