El_teatre_des_de_la_posguerra_fins_als_anys_70

Páginas: 2 (498 palabras) Publicado: 29 de octubre de 2015
11. Descriu la renovació teatral del període que va des de la postguerra fins als anys 70
Entre els anys 1939 i 1946 el teatre culte que no fóra en castellà va desaparéixer de la vida pública. Apartir d’aquesta data, amb limitacions, es va permetre novament les representacions en la nostra llengua.
A València, el sainet, que estava ancorat en el segle XIX, no deixà mai de representar-se,però a poc a poc esdevindrà un producte subaltern de caràcter folklòric i localista que exigirà una renovació. A partir dels anys cinquanta hi va haver autors que van intentar la renovació del teatrevalencià amb resultats estimables com ara Martí Domínguez amb una obra bíblica: No n’eren deu (1960) i Gil Albors amb Barracó 62 (1963).
A Catalunya el teatre més comercial de Sagarra ocupà de maneraexclusiva l’escena. A partir de la segona meitat dels anys cinquanta, el repertori es va anar ampliant amb obres d’autors ja coneguts (Joan Oliver) i amb altres de nous (Manuel de Pedrolo). El teatred’aquests autors no arribava al gran públic i era representat per grups teatrals amateurs.
En el teatre de postguerra cal distingir dues orientacions: d’una banda, el teatre tradicional, terme amb elqual designem el teatre que reprén durant la postguerra alguns models dramàtics dels anys vint i trenta (l’autor més representatiu és Sagarra) centrats en la comèdia burgesa. Es tracta d’un gèneredramàtic que gira al voltant de la burgesia: personatges, temàtica i amb una posada en escena convencional. D’altra banda el teatre renovador, dins el qual hi ha orientacions estètiques molt diferents: elteatre que construeix un món mític (Salvador Espriu); el teatre realista (Joan Oliver i el primer Sagarra) i el teatre existencialista i de l’absurd (Manuel de Pedrolo i Gil Albors).
Salvador Espriufa un teatre d’elevat rigor formal i lingüístic de base culturalista. Construeix les seus obres a partir de l’actualització dels mites de diverses tradicions culturals (la grega, la jueva...) al...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS