el treball infantil restauració

Páginas: 2 (364 palabras) Publicado: 30 de octubre de 2013
EL TREBALL INFANTIL EN LA INDÚSTRIA CATALANA VERS 1884
 A Reus els nens treballen seixanta hores setmanals; entren a les fàbriques als sis anys, i des d’aleshores fins als catorze anys guanyenentre 6 i 16 rals per setmana; des dels catorze, el qui més 52 rals i alguns passen d’aquesta xifra però són molt comptats.
 A Barcelona hi ha més varietat de salari; guanyen un xic més; treballenseixanta-nou hores diàries, i entren també a treballar als sis anys.
 (...) A Igualada, la situació dels nens és tristíssima; treballen tretze hores diàries, i comencen també als sis anys.
A Manresa i laseva comarca, que comprèn un gran nombre de població i compta amb 10.000 manufactures i el nombre proporcional a aquests de nens d’ambdós sexes, treballen de dotze a catorze hores diàries; entren atreballar de sis a set anys i guanyen molt poc, malgrat que el benefici dels patrons és molt, per tenir les seves fàbriques motor hidràulic.
(...) A l’alta muntanya de Catalunya, que comprèn moltspobles, com Berga i el seu voltant Olot i pobles veïns, treballen catorze hores;  guanyen jornals com els ja esmentats i han de caminar molt per arribar a la feina.
 (...) Cal afegir-hi les desgràciesque s’esdevenen en el treball dels nens i  que, partint de les noticies subministrades per El Obrero,  de Barcelona, i altres publicacions de treballadors, les úniques interessades a recollir aquellesdades, es pot assegurar que no baixa de 150 accidents desgraciats a l’any en totes les fàbriques d’Espanya, alguns de gravetat.
  Escrit de Lluis Amer per a la Comissió de Reformes Socials. Informacióescrita practicada en virtut de la Reial Ordre del 5 de desembre de 1883 (Madrid, 1890)

 Pregunta 1
a) Descriviu el tipus de font i digueu de què tracta. (Descriu les característiques del treballinfantil).  [0,75 punts]
b) Digueu quin és el context històric de les dades que proporciona la font.
[0,75 punts]
c)  Expliqueu les causes d’aquest fenomen i assenyaleu les conseqüències que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • treball infantil
  • Treball Infantil
  • La restauració
  • restauració
  • La Restauració
  • La restauració
  • restauració
  • la restauració

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS