El Trencalòs Als Pirineus

Páginas: 4 (768 palabras) Publicado: 14 de diciembre de 2012
El trencalòs als Pirineus, el cas de Catalunya i Andorra
El trencalòs és una au rapinyaire diürna que està en perill d’extinció. Les seves característiques generals són: el color negre, blanc iataronjat del seu plomatge, (tot i que el taronja és adquirit); la barba de plomes; l’escleròtica (membrana que envolta l’ull) tricolor, que varia de color segons l’estat d’ànim i la salut de l’animal; lamida, que pot arribar a ser de 3 metres d’envergadura i d’1 metre d’alçada; el pes, d’entre 5 i 7 quilograms; i el dimorfisme sexual invers, ja que la femella és més gran que el mascle.
El seu nomcientífic és Gyapetus Barbatus i és l’únic del món d’aquesta espècie, tot i que els individus es poden dividir en dues subespècies:
Gyapetus Barbatus Barbatus: que és més gran, més calçat (les plomesli arriben fins més a baix de la pota) i té una taca blanca al costat de la cara. Viu a l’hemisferi nord. Pot variar el seva mida, com més al nord viu, més gran és.
Gyapetus Barbatus Meridionalis:que és una mica més petit, té menys plomes a la pota i no té la taca negra. Viu a l’hemisferi sud.
El seu creixement es considera que dura, en total, 7 anys, tot i que en realitat solen ser 10. Lesetapes per les quals passa són: jove, juvenil, sub-adult, adult imperfecte i adult perfecte durant les quals passa de ser blanc i negre a ser totalment blanc i començar a “tenyir-se” de taronja i de serun pollet a poder reproduir-se.
La coloració taronja serveix per demostrar el seu coneixement del territori i la seva capacitat com a trencalòs. En general les que es pinten són les femelles, i hofan banyant-se en aigües riques en ferro que s’escampen amb les ales. No s’arriben al front i es per això que sempre els queda una taca blanca sense pintar.
Són animals necròfags (mengen animals morts)i els únics osteòfags (mengen ossos). Poden desencaixar-se les mandíbules i s’empassen els ossos sencers que posteriorment digereixen per parts; si l’ós és massa gran, volen molt alt i el deixen...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • asoectos de als
  • ASD ALS
  • Musica als camps
  • Introduccion a als ciencias sociales
  • La Rosa Als Llavis (Anàlisi)
  • invisible als ulls
  • Drets Civils Als Eua
  • Eleccions als EEUU

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS