El Triatló

Páginas: 27 (6520 palabras) Publicado: 24 de febrero de 2013
El Triatló
El triatló neix a Califòrnia a finals dels anys 70 i té com a base tres esports: Natació , ciclisme i cursa a peu .Des de llavors s'ha convertit en un esport que compta cada dia amb més atletes.

La celebració d'aquesta modalitat esportiva va sorgir arran d'una aposta entre marines sobre quina era la prova més dura de les que se celebraven a Hawaii. La travessia nedant de labadia de Waikiki, la volta ciclista a Ohau o la prova de marató, eren les candidatures manejades pels apostants. La falta d'acords va portar al comandant John Collins a prendre una solució salomònica: unir les tres proves en una mateixa carrera que es va disputar per primera vegada el 1978. La duresa de la cursa va portar a catalogar-la com el IRONMAN (Home de ferro), com a forma de definir alsparticipants que aconsegueixen la seva finalització.
A Espanya, la primera referència es té en una prova similar en un Concurs de Cicle-Nata-Cross organitzat a la ciutat de Castro Urdiales, el 1963. El triatló com a tal arribaria a Europa a inicis dels vuitanta i el 1984 la ciutat de Guadalajara organitza la primera prova. Un grup entusiasta de nedadors, corredors i socorristes participen en lacarrera.
Des d'aquesta data i fins a l'actualitat, tant a Espanya com al món, tant a nivell popular com al més alt nivell, ha experimentat un creixement espectacular fins al punt que l'any 2000 va formar part, per primera vegada, dels Jocs Olímpics de Sydney on cinquanta homes i cinquanta dones van lluitar per les primeres medalles olímpiques del Triatló.La selecció de participants per aconseguirel passaport olímpic, està basada en un sistema de puntuació seguit des de 1997 en les proves amb denominació de Copa del Món, Campionats "regionals" (Europeu), Campionats del Món i proves internacionals de punts. Cada país va estar representat per un màxim de 3 homes i 3 dones. L'equip espanyol va estar format pels següents triatletes: Iván Raña, Eneko Llanos i José M ª Merchán com a titulars iJosé M. Barbany i Hector Llanos com a reserves i per la part femenina, Maribel Blanco com a titular i Virginia Berasategui com a reserva.Els resultats van ser excel • lents, aconseguint un diploma olímpic, 5 º lloc per Iván Raña i un 23 º lloc per part d'Eneko (JM Merchán no puc finalitzar a causa d'una caiguda en el segment de ciclisme) i Maribel Blanco va finalitzar en 24 º lloc.


Fins 1989serien anys de consolidació de l'esport, data en què té lloc la creació de la Comissió Nacional de Triatló com resultat de l'acord entre triatletes de les comunitats autònomes més representatives i la Federació Espanyola de Pentatló Modern, que va oferir la seva cobertura legal a través del Consell Superior d'Esports. En l'actualitat, l'organigrama esportiu del triatló ha adquirit la majoriad'edat aconseguint la independència de la Federació Espanyola de Pentatló Modern.

En l'actualitat, l'evolució d'aquest esport presenta una àmplia gamma de modalitats, adaptant la seva pràctica a les condicions climàtiques de les diferents estacions de l'any.

Característiques generals del Triatló:
El triatló és un esport individual, combinat i de resistència que consta, com ja hem dit de tresparts: natació (1.500 metres), ciclisme (40 quilòmetres) i cursa a peu (10 quilòmetres). El pas d'una a una altra s'anomena transició, i, com és lògic, com menys temps es perdi en cadascuna de les dues, millor que millor. L'ordre és l'assenyalat i el cronòmetre no s'atura durant les transicions que componen el conjunt de la competició. El guanyador és l'esportista que menys temps inverteixdesprés de la suma dels tres segments. Tot i que la tècnica és molt important en aquest esport, especialment en la natació, hi ha un factor o característica del triatló que no podem deixar d'esmentar, es tracta de l'estratègia o tàctiques, és a dir, la planificació exasustiva de la prova depenent de les seves característica .

La natació es realitza en aigües obertes, (platges, pantans, etcètera)....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Reglamento De Triatl N
  • El Triatl N
  • Qu es el Triatl n
  • Plan De Entrenamiento Del Triatl N
  • FEDERACI N MEXICANA DE TRIATL N

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS