El volei

Páginas: 5 (1079 palabras) Publicado: 6 de enero de 2014
EL VOLEI
El voleibol és un esport d’equip que consisteix en fer passar la pilota al camp contrari per damunt d’una xarxa col·locada transversalment al mig de la pista amb les mans.
La pilota pot ser tocada o impulsada amb costs nets, però no pot ser aturada, subjectada, retinguda o acompanyada.
Per anotar punt, cal aconseguir que la pilota toqui el terra dins el terreny de joc de l’equiprival, respectant el reglament.
Història
L’estatunidenc William G. Morgan, professor d’Educació Física, va inventar el voleibol el 9 de febrer de 1895 amb el nom de mintonette que més tard es va canviar pel nom del voleibol.
Va coincidir amb J. Naismith, el creador del bàsquet i pensà que el bàsquet no s’adaptava a les característiques de tots els alumnes. Per això, partint del tennis, inventà unesport d’equip i sense contacte.
Reglament del voleibol
Els equips: el voleibol es juga entre dos equips amb un màxim de dotze jugadors, sis que inicien el partit i un màxim de sis que estan a la banqueta. També hi ha variants en les quals el nombre de jugadors en pista és de quatre cada equip.
Les posicions dels jugadors o jugadores: la pista de cada equip es divideix en sis posicions numerades.La número 1 està situada, amb els jugadors mirant a la xarxa, a la part dreta més allunyada de la xarxa i és la posició des d’on es posa en joc la pilota. La posició 2 és davant de la número 1, entre la “línia d’atac” i la xarxa. Al davant i centre hi ha la posició 3 i a l’esquerra la 4, darrera seu la 5 i al mig de la rereguarda la posició 6.
El terreny de joc: el camp té 18 metres de llargadai 9 d’amplada, dividit en 2 camps de 9x9 metres separats per una xarxa d’alçada variable. A cada camp hi ha una línia paral·lela a la xarxa de 3 m de distància amb aquesta anomenada línia d’atac. A l’exterior de la pista hi ha una zona lliure d’un mínim de 3 metres d’amplada i un màxim de 5 en els laterals, i de 8 a la part posterior.
La pilota: la FIVB estableix que la pilota ha de ser esfèrica,de cuir o material sintètic amb una circumferència d’entre 65 i 67 cm, un pes de 260-280 grams, i una pressió interior de 0.30-0,325kh/cm2.
Les parts del joc: els partits es juguen al millor de cinc sets. Cada set es guanya amb 25 punts (amb un avantatge de 2 punts), el cinquè set s’anomena tie break, el qual es de 15 punts.
Com es juguen els punts: per començar a jugar un punt, el jugadorsituat ala zona 1 efectua el servei des de darrera de la línia de fons, de manera que la pilota arribi al camp contrari passant per sobre de la xarxa. L’equip contrari pot tocar la pilota fins a 3 vegades abans de tornar-la a l’altre camp, i així successivament, fins que un equip aconsegueix de fer caure la pilota a terra dins del camp contrari o que algú cometi una infracció.
Infraccions quesignifiquen la pèrdua del punt
No es pot enviar la pilota a terra fora del camp, o tocar un objecte extern.
Enviar la pilota a terra fora del teu propi camp.
Està totalment prohibit que un jugador retingui o acompanyi la pilota.
Que un jugador toqui la pilota dues vegades seguides (dobles).
Es falta si un equip juga la pilota més de tres vegades.
Que un jugador toqui la xarxa.
Que un defensorremati o bloquegi la pilota per sobre de la xarxa entrant en camp contrari des de la zona delimitada per la línia de 3 metres i la xarxa.
Que un jugador passi tot el peu en el camp contrari o toqui la pilota per sota la xarxa.
Que un jugador remati colpejant la pilota ja en camp contrari. Que un jugador bloquegi abans de que un jugador rival pugui fer un altre toc de pilota en el seu camp.
Que unjugador i un grup de jugadors de l’equip servidor es disposin de tal manera que oculten el jugador que fa el servei o la trajectòria de la pilota a l’equip contrari. Aquesta acció s’anomena pantalla.
Que un lliure remati o bloquegi la pilota per sobre la xarxa, sigui quina sigui la zona en que ho fa. Que un lliure col·loqui a un altre company amb els dits des de la zona delimitada per la línia...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Volei
  • Volei
  • EL VOLEI
  • Volei
  • volei
  • Volei
  • volei
  • volei

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS