el árbol del bien y del mal

Páginas: 11 (2548 palabras) Publicado: 4 de mayo de 2013



EL ÁRBOL DEL BIEN Y DEL MAL
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

































Índex
A) Introducció

B) Idees generals de la Pedagogia tradicional

C) Reflexions educatives

D) Conclusions

E) BibliografiaA) INTRODUCCIÓ

El llibre El árbol del bien y del mal, de José Manuel Esteve, és un llibre basat en l’experiència de l’autor al llarg del segle XIX i parla de la Pedagogia Tradicional, encara que aquesta pedagogia tingués els seus inicis en els segles XVII i XVIII.
La pedagogia tradicional, tal i com s’ha dit en el paràgrafanterior sorgeix entre els segles XVII i XVIII a França i es basa en la racionalitat. Per tant, podríem dir que és una pedagogia de sentit. La ideologia que determina aquesta pedagogia és que l’infant és dolent per naturalesa i el mestre o professor és bo i l’ha de modelar. Per tal d’aconseguir que l’infant sigui bo utilitzen una metodologia estricte, de manera que presentava dos trets essencials;la separació del nen del món i la constant vigilància del nen a l’interior de les classes i a tot el recinte escolar.
El model d’educació que s’ensenyava o s’impartia s’establia a partir de la desconfiança del món adult que en principi volia separar l’infant d’ell, per fer-li veure de manera pedagògica i aferrada a la religió de forma pura i esterilitzada. A partir de la religió sorgeixl’absolutesa del contingut i la veritat del professor perquè és atorgada de manera totalitària per Déu, i l’infant no pot dialogar  ni qüestionar-la perquè té el pecat original i el que ha de fer és escoltar, callar i realitzar.
Els continguts impartits en el sistema escolar consistien en general eren història, geografia, ciències i la llengua romana, així doncs el llenguatge utilitzat era el llatí.
Enaquesta època l’escola era la primera institució social responsable de l’educació.
El llibre es desenvolupa en una escola d’Andalusia durant l’Espanya franquista. Gràcies a l’experiència de l’autor s’expliquen un conjunt d’anècdotes viscudes que permeten al lector anar entrant dins la història, fent-lo ser partícip d’ella, i per tant fent-lo sentir com un personatge més, aconseguint posar-lo a lapell dels alumnes d’aquella època.
Llegint el llibre “El Árbol del bien y del mal” s’aconsegueix a través de l’observació trobar els canvis d’aquella època amb l’actualitat, començant per la manca de coeducació que hi havia en aquella època, en altres paraules, els nois i les noies estudiaven en escoles separades. Una de les principals diferències es troba en el paper del mestre. En aquella època hihavia autoritarisme i l’alumne no tenia dret a opinar ni a decidir res. En canvi, actualment aquesta relació és més comunicativa, i conjuntament amb aquest totalitarisme sorgien els càstigs físics que portaven a l’alumne a tenir por.
Exceptuant el primer capítol, cada capítol representa un any escolar del protagonista i poc a poc podem  veure com va evolucionant i com sobreviu a l’educació delfranquisme.


B) IDEES GENERALS DE LA PEDAGOGIA TRADICIONAL

La pedagogia tradicional, com totes les pedagogies, té unes idees que ens permeten entendre-la amb més claredat, i també conèixer els principis bàsics d’aquesta. Està basada en les següents idees: una d’elles és la relació professor-alumne. On el professor és el centre del procés de l’ensenyament i és l’element principal detransmissió de coneixements. El mestre té un paper d’autoritat davant l’alumne. Per tant, els seus principis educatius són inflexibles i en tot moment han de ser respectats per l’estudiant. Aquest ensenya de manera distant i és l’encarregat de transmetre tot tipus de coneixement que l’educant rep i mostra en molts casos una actitud passiva, sense comunicació i predominant el silenci que és el mitjà més...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El arbol del bien y del mal
  • Donde Esta El Arbol De La Ciencia Del Bien Y De El Mal
  • La fotografia arbol del bien y el mal
  • El árbol de la ciencia del bien y el mal
  • Reseña Arbol Del Bien Y Del Mal
  • El árbol del bien y del mal. Esteve, J
  • Esta bien o esta mal?
  • Bien y Mal

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS