Elaboració del pa

Páginas: 4 (957 palabras) Publicado: 28 de marzo de 2011
Inauguració del forn

El dia 15 d’agost es va fer la inauguració del forn de Xodos. Hi va acudir tota la gent que havia tingut alguna relació amb el forn i que compartia la felicitat de recuperarl’espai on s’havien fet durant anys i anys coques, pastissets i fogasses.
Ens va fer recordar temps antics, quan el pa era encara l’element imprescindible de qualsevol menjar a taula o al camp. El paha sigut l’element bàsic de la nostra alimentació des de temps antics i és per això que el forn era a més de lloc d’elaboració del pa, un lloc on la gent aprofitava per xarrar, per contar succeïts itambé per preparar les festes. De la mateixa manera que les basses, el forn era un lloc per relacionar-se, per fer vida social. No hem d’oblidar que, antigament, l’elaboració del pa era setmanal i abansencara més sovint i era tot un ritual que demanava el seu temps. No debades el pa que mengem ara i el que menjaven els nostres avis no té res a veure. De tant en tant, per sort, encara trobempersones com les de Xodos, disposades a dedicar tot un dia a encendre el forn, pastar i fer pa com antigament i més ara que tenim la sort de què el nostre forn torne a funcionar.
Ara explicarem el procésd’elaboració del pa. En primer lloc la vespra del dia en què volem fer el pa, s’han d’amanir uns bons feixos de llenya per poder escalfar el foc. També haurem de tenir les taleques de farina queantigament es transportaven a les albardes dels matxos des del molí Es va introduint la llenya al forn i es pren foc.
Haurem de tenir amanits tots els estris que s’hi feien servir com la llumbrera peril·luminar el forn i veure si les fogasses o coques ja són cuites. La forca atapidora estri amb forma, com el seu nom indica, de forca, que es feia servir per a atapeir les brases dins del forn i palfurgoner que era un pal ben llarg per remoure les brases o brasinar. Cal tenir en compte que el forn ha de tenir la temperatura adient , sobre els 200º, perquè si no té prou temperatura es feia...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • tu pa
  • Pa Que?
  • Pa Que Es Esto
  • Me´Pa
  • PA QUE
  • Parra pa pa
  • Para Pa Pa
  • Lo que es pa el medico, es pa el medico

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS