Electrònica analògica

Páginas: 7 (1649 palabras) Publicado: 31 de diciembre de 2013




ELECTRÒNICA ANALÒGICA













Tecnologia 4t ESO
01/03/2012


ELECTRÒNICA ANALÒGICA

L’electrònica és la part de la ciència i de la tècnica que tracta de l’estudi dels electrons i de les seves aplicacions en el tractament i la transmissió d’informació a partir de senyals elèctrics generalment febles, basats en el moviment dels electrons en el buit, en gasos o ensòlids.
L’origen de l’electrònica el trobem a finals de segle XIX quan Thomas A. Edison descobreix l’efecte termoiònic. Quan s’escalfava algun element metàl·lic s’emetien electrons. Més tard J. A. Fleming aprofita el descobriment i construeix al 1904 la primera vàlvula termoiònica.
La vàlvula termoiònica era semblant a una làmpada d’incandescència i van afavorir a nous descobriments posteriors.És considerada el primer component electrònic de la història.
ELS COMPONENTS BÀSICS
Tot el conjunt d’elements que trobem en qualsevol circuit s’anomenen components electrònics; i n’hi ha de dos tipus diferents:
Components electrònics passius: Són els que ells mateixos no poden amplificar o generar senyals elèctrics, és a dir, que actuen com a càrregues, així permeten reduir o ajustar el senyaldel circuit.
Components electrònics actius: Són els que ells mateixos sí que poden amplificar, generar i modificar el valor del senyal elèctric. Estan fets a partir de semiconductors (silici i germani).

COMPONENTS ELECTRÒNICS PASSIUS
Resistències: Són components que ofereixen una determinada resistència al pas del corrent elèctric. S’utilitzen sobretot per limitar la intensitat del corrent enun punt determinat o per dividir el valor total de la tensió. Es mesuren amb ohms (Ω).
Hi ha molts tipus de resistències que es determinen a partir d’un codi internacional de colors. Totes les resistències tenen tres colors més junts i un de més separat. Llegint els colors començant pels tres junts el primer color determina el primer nombre, els altres dos la quantitat de zeros que cal afegir-hi,i l’últim color, més separat, indica la tolerància.
Els potenciòmetres i reòstats són resistències variables que es poden graduar manualment. (Ex: variar el volum d’un aparell de música).
La resistència es simbolitza amb:





Colors que es troben en una resistència
A l’hora de calcular la resistència d’un circuit; si els circuit està en sèrie les resistències es sumen i ja tenim latotal. Però si el circuit el trobem en paral·lel cal aplicar una fórmula 1 / ( 1/R1 + 1/R2 + 1/R3 …)
Quan trobem un circuit mixte el que s’ha de fer és primer resoldre dos resistències el paral·lel i desprès sumar-la a l’altra que et falta.
Condensadors: És un component que serveix per emmagatzemar càrregues elèctriques temporalment sobre una superfície pràcticament petita. Està construït apartir de dues plaques metàl·liques anomenades armadures i separades entre elles per material aïllant, el dielèctric. Segons la llargada i la separació entre les plaques o el material aïllant utilitzat té una capacitat o una altra.
En sistema internacional (SI) es mesura en farads (F).
Al moment de fer-ne servir un cal tenir en compte el valor de capacitat i la tensió que pot suportar, ja que elcondensador per sobre d’aquests nivells es fa malbé. Molts dels aparells electrònics que s’utilitzen avui en dia contenen condensadors (ordinadors, telèfons, MP3...).
Per fer càlculs sobre els condensadors s’ha de mirar si el circuit està en sèrie o en paral·lel, en el cas que estigui en sèrie s’ha d’aplicar la fórmula de les resistències, si està en paral·lel només cal sumar-ne tots els valors.En el cas que sigui un circuit mixte primer es resol el paral·lel i després en sèrie.
Es representa amb el símbol







Bobines: És un component format per un conductor elèctric aïllat i enrotllat sobre una superfície cilíndrica que s’utilitza per crear un camp magnètic quan hi circula corrent elèctric. La seva funció és emmagatzemar energia en forma de camp magnètic.
La unitat de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • electronica analogica
  • Electronica analogica
  • electronica analogica
  • electrónica analogica
  • Electrónica Analogica
  • Electrónica Analogica
  • Electronica analogica
  • Electronica Analogica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS