Elements d'organització industrial

Páginas: 12 (2989 palabras) Publicado: 12 de mayo de 2011
1. ORGANISGRAMES D'EMPRESA L’ organigrama empresarial és la representació gràfica de l’estructura organitzativa de la empresa. Ha de ser flexible i adaptable, per si hagués canvis a la empresa, s’ha d’ajustar a la realitat. Han de ser precisos, clars i comprensibles per a les persones que se’ls ha d’informar. L’estructura d’organització és com una xarxa de comunicació a través de la qual estransmet la informació. Tipus d'organigrames • Vertical: Es situa l’origen en el centre de la part superior i baixa en esglaons successius. El conjunt presenta una imatge piramidal. • Horitzontal: Amb el desenvolupament d’esquerra a dreta. Adopta la mateixa figura de piràmide amb la base a la dreta. • Circular: És elaborat en cercles concèntrics que representen els diversos nivells jeràrquics traçatsen línies de punts o en diferents colors. 2. TIPUS D'EMPRESES • Segons l'extensió: ◦ Grans empreses: Gran capital i instal·lacions, molts treballadors i sistema d'administració complex. ◦ Petites i mitjanes empreses (PIMES): Entitats independents creades per ser rentables, plantilla de treballadors reduïda, instal·lacions petites i poca competència en el sector en el que participen. ◦Microempreses: Empreses formades a nivell individual (una mateixa persona s'ocupa de tots els aspectes, com per exemple administració), sistemes de fabricació artesanals i maquinària reduïda. • Segons el sector d'activitat: ◦ Sector primari: L'element bàsic de l'activitat s'extreu de la naturalesa. ◦ Sector secundari: Transformació de matèria prima. ◦ Sector terciari: Treballs físics o intel·lectuals.

1 •

Segons la propietat del capital: ◦ Privada. ◦ Pública: Capital pertany a l'Estat, que pot ser Nacional, Provincial o Municipal. ◦ Mixta: Capital compartit entre l'Estat i particulars.



Segons l'àmbit d'activitat: ◦ Locals: Operen en un poble, ciutat o municipi. ◦ Provincials: Operen en una província. ◦ Regionals: Operen en més d'una província. ◦ Nacionals: Operen en tot un estat. ◦Multinacionals: Operen en més d'un estat.



Segons la destinació dels beneficis: ◦ Empreses amb ànim de lucre. ◦ Empreses sense ànim de lucre.



Segons la forma jurídica: ◦ Unipersonal. ◦ Societat col·lectiva. ◦ Cooperatives. ◦ Comanditàries. ◦ Societat de responsabilitat limitada. ◦ Societat Anònima.



Segons l'economia de mercat: Empreses de propietat individual.

2

3.ESTUDI I DISSENY DEL PRODUCTE



Brainstorming: Formació d'un grup de treball amb persones de diferents àmbits de l'empresa (12), sota la direcció d'un expert en el producte a crear o millorar. El grup de treball discuteix el problema, aporta idees imaginatives i creatives. Després es seleccionen les millors.



La tècnica Delfos: Creació d'un grup de treball, el qual en la primera fase lespersones treballen aïlladament perquè no influeixin idees d'altres persones. Després són comunicades a la resta del grup, que n'elabora de noves. Després de diferents rondes, seleccionen les millors.



La tècnica matricial: Elaboració d'una taula de doble entrada en la qual es col·loquen els trets fonamentals del producte o procés que s'ha de crear/millorar. S'analitzen després les relacionsentre entrades verticals i horitzontals i es fan coincidir les més necessàries amb les exigències del producte. Quan s'obtenen les relacions, es trien les més interessants.



Maquetes i prototips: Un cop es tenen les idees clares sobre com es vol el producte, cal fer proves i assajos amb l'elaboració de maquetes i prototips per tal de comprovar el funcionament i acabar de modelar les idees,per posteriorment fer el model definitiu. Actualment s'utilitzen sistemes informàtics per reproduir la situació semblant a la realitat, molt útils ja que es poden canviar variables, etc. Però són molt cars i només a l'abast de les grans companyies. Tot i així, existeixen programes senzills, econòmics i fàcils d'utilitzar per les petites i mitjanes empreses. 4. SISTEMES, ORGANITZACIÓ I GESTIÓ DE...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Elements
  • Literay elements
  • quimica, y los elements
  • Elements Plastics
  • Elements del fet religiós
  • Composts I Elements
  • Elements Of Literature
  • els elements i la cél.lula

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS