elionor

Páginas: 8 (1830 palabras) Publicado: 13 de mayo de 2013
Miquel Martí i Pol (1929-2003)
, autor del poema “L’Elionor”, neix a Roda de Ter, Osona. No s’ha mogut a penes de la petita vila natal i el seu horitzó històric, encetat en els anys trenta, queda exactament circumscrit per l’era franquista i les seves seqüeles actuals. El pare de Martí i Pol era manyà i la mare dobladora a la fàbrica de filatura on després treballaria el poeta. Va estudiar al’escola dels capellans patrocinada pels amos de la fàbrica. Miquel Martí tenia catorze anys i tres mesos, quan va entrar a treballar a la fàbrica d’escrivent, com en “L’Elionor”:
“ L’Elionor tenia
catorze anys i tres hores
quan va posar-se a treballar ” vv.1-3.

Va començar a escriure al 1948, iniciant una primera etapa creativa, on va escriure set reculls de poemes i un de proses, un delsquals La Fàbrica (1958-1959).
Miquel Martí es va casar amb Dolors Feixas, amb qui va tenir dos fills, i es van instal·lar en una caseta del carrer de Costa del Ter, al raval obrer de la vila, per damunt de la fàbrica.
A la fàbrica, la seva feina d’escrivent consistia a comptar la setmanada que els tres o quatre centenars de treballadors i treballadores passaven a cobrar el dissabte pel despatx.Va deixar la fàbrica després de treballar-hi prop de trenta anys, fins que el 1973 l’esclerosi múltiple el converteix en un pensionista de gran invalidesa.1
Miquel Martí i Pol va tenir un reconeixement públic, cada cop més extens a gràcies del seu èxit, des tota mena d’institucions públiques i entitats cíviques. Van traduir-li a diferents llengües les seves obres, com ara, al castellà, portuguès,anglès, etc. Va ser premiat com ara amb el Óssa Menor (1954), el Ciutat de Barcelona (tant de traducció com de poesia), etc.
La vida poètica de Martí i Pol, es podria distingir en tres etapes: la primera, d’un to metafísic general, la segona, d’un to realista, i la tercera, d’un caràcter interiorista.
Mor l’11 de novembre de l’any 2003 a la seva residència de Roda de Ter.
“L’Elionor” de MiquelMartí i Pol
L'Elionor tenia
catorze anys i tres hores
quan va posar-se a treballar.
Aquestes coses queden 
5enregistrades a la sang per sempre.
Duia trenes encara
i deia: "sí, senyor" i "bones tardes".
La gent se l'estimava,
l’Elionor, tan tendra,
10i ella cantava mentre
feia córrer l'escombra.
Els anys, però, a dins la fàbrica
es dilueixen en l'opaca
grisor de lesfinestres,
15i al cap de poc l'Elionor no hauria 
pas sabut dir d'on li venien 
les ganes de plorar
ni aquella irreprimible
sensació de solitud.
20Les dones deien que el que li passava
era que es feia gran i que aquells mals
es curaven casant-se i tenint criatures.
L'Elionor, d'acord amb la molt sàvia 
predicció de les dones,
25va créixer, es va casar i va tenir fills.
El gran, queera una noia,
feia tot just tres hores
que havia complert els catorze anys
quan va posar-se a treballar.
30Encara duia trenes
i deia: "sí, senyor", i "bones tardes".
“L’Elionor” va forma part d’un recull de poemes, escrit l’any 1958-1959, anomenat La Fàbrica, que seguint l’àmbit literari amb el que escrivia Martí i Pol, seguia un gènere realista, durant els anys seixanta no va perdre laseva realitat, el poble i la fàbrica. Aquest gènere, pertany a l’època dels 60 i coincideix amb el moviment literari del moment, el realisme històric, que aproximadament el 1959 i el 1968, va crear una ruptura amb les actituds culturals i literàries vigents a Catalunya. Martí i Pol, pertany a la reaparició del realisme en l’àmbit de la poesia.2
El poema només conté una estrofa, però no s’ha deconfondre amb una narració. Es tracta d’un poema de versos lliures, per tant irregulars i sense rima, amb una constant d’hexasíl·labs, octosíl·labs i decasíl·labs, amb algun puntual alexandrí (v.22) i enneasíl·lab (v.28)3, que comporta a una clara polimetria al llarg del poema.
Es basa en l’època industrial, seguint les pautes del realisme, i sobre el dia a dia d’una vida rutinària obrera....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Elionor
  • Trabajo De Elionora Lectura
  • Elionor de miquel martí i pol

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS