Elles Son Guerres

Páginas: 7 (1740 palabras) Publicado: 11 de noviembre de 2012
Emilio Perez de Rozas
Elles són guerreres

Jo ho he vist. I com ho he vist, ho puc explicar. No tothom pot dir el mateix. I si vostès tenen algun dia la possibilitat de veure-ho, no s’ho perdin perquè arribaran a la mateixa conclusió que jo: són molt més bones que els homes. De bon tros.
I ho són per moltes raons. Primer, perquè estan més ben preparades, tant físicamemt com mental ipsíquica. Saben que se les jutjarà amb més cruesa, i s’entrenen i estudien molt, per això impressionen més que ells.
Aquestes noies, amb l’únic problema d’estar immerses en un món d’homes (normal, sempre habiten un món d’homes), causen, de cop i a primera vista, una immillorable impressió. Fins i tot els jugadors, almenys els que jo vaig veure al poble de Vilafranca de Bonay, a Mallorca, afronten elpartit amb un altre tarannà. Perquè en el fons saben que elles són més valentes que ells i que, quan es posin xulos, aniran al carrer. Com ha de ser.
Jo vaig veure actuar la Carolina i ho va fer millor que qualsevol dels arbitres que havia vist fins aleshores. Es va equivocar molt menys, va córrer molt més, va dissuadir els protagonistes amb un afectuós “Ara ens portarem bé, oi que sí?”, i vaacabar ficant-se a la butxaca el públic, un respectable que va haver d’empescar-se insults nous, gairebé sempre adreçats al físic, modèlic, tot s’ha de dir.
Quan un assisteix gairebé diàriament (no hi ha dia sense futbol) als desastres que provoquen ells, el que menys es pensa és que elles ho farien pitjor. Ni parlar-ne. Pitjor que els nostres àrbitres no es pot fer. Així que benvingudes alclub, noies.


El Periòdico, 04-04-1999




COMENTARI
1. Indica la intenció comunicativa, l’àmbit ús, la tipologia textual i el gènere del text.
2. Explica amb exemples quina varietat dialectal s’hi utilitza.
3. Digues quines són les veus del discurs presents.
4. Hi ha discurs reportat? Si és així, classifica’l.
5. Com es manifesta la presència o punt de vista del’emissor. Assenyala els recursos que s’hi utilitzen.
6. Quin és el tema.
7. Com s’estructura?
8. Fes un resum en un màxim de 8 línies.


Emilio Perez de Rozas
Elles són guerreres

Jo ho he vist. I com ho he vist, ho puc explicar. No tothom pot dir el mateix. I si vostès tenen algun dia la possibilitat de veure-ho, no s’ho perdin perquè arribaran a la mateixa conclusió que jo: són moltmés bones que els homes. De bon tros.
I ho són per moltes raons. Primer, perquè estan més ben preparades, tant físicamemt com mental i psíquica. Saben que se les jutjarà amb més cruesa, i s’entrenen i estudien molt, per això impressionen més que ells.
Aquestes noies, amb l’únic problema d’estar immerses en un món d’homes (normal, sempre habiten un món d’homes), causen, de cop i a primeravista, una immillorable impressió. Fins i tot els jugadors, almenys els que jo vaig veure al poble de Vilafranca de Bonay, a Mallorca, afronten el partit amb un altre tarannà. Perquè en el fons saben que elles són més valentes que ells i que, quan es posin xulos, aniran al carrer. Com ha de ser.
Jo vaig veure actuar la Carolina i ho va fer millor que qualsevol dels arbitres que havia vist finsaleshores. Es va equivocar molt menys, va córrer molt més, va dissuadir els protagonistes amb un afectuós “Ara ens portarem bé, oi que sí?”, i va acabar ficant-se a la butxaca el públic, un respectable que va haver d’empescar-se insults nous, gairebé sempre adreçats al físic, modèlic, tot s’ha de dir.
Quan un assisteix gairebé diàriament (no hi ha dia sense futbol) als desastres que provoquenells, el que menys es pensa és que elles ho farien pitjor. Ni parlar-ne. Pitjor que els nostres àrbitres no es pot fer. Així que benvingudes al club, noies.


El Periòdico, 04-04-1999



Dixi de persona
locutor
al·locutari
enunciador
Modalització
Impersonalització
Varietat lingüística




ADEQUACIÓ

1. Àmbit d’ús i gènere: Aquest text pertany a l’àmbit periodístic, ja que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Arg Elles La Esfinge
  • Guerras De La Guerra
  • Que informen elles
  • Guerra
  • Guerra
  • La guerra
  • La guerra
  • Guerra

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS