ellos

Páginas: 5 (1005 palabras) Publicado: 4 de junio de 2014














TECTÒNICA DE PLAQUES

ÍNDEX

1.PRINCIPIS I PROVES:
2.LITOSFERA I PLAQUES:
3. TOPOGRAFIA SUBMARINA
4.LÍMITS ENTRE PLAQUES
5. CICLE DE WILSON








TECTÒNICA DE PLAQUES
INTRODUCCIÓ:
La teoria de la tectònica de plaques la va aconseguir Tuzo Wilson al segle XX en unir les teories de l'expansió del fons oceànic (Hess i Dietz) i la de la derivacontinental (Wegener).
Aquesta nova teoria és una eina capaç d'oferir una visió global de la gran majoria dels processos i fenòmens de la dinàmica terrestre. La seva gran importància la fa ser una teoria revolucionària en la geologia i la geografia.

*JOHN TUZO WILSON: geòleg i geofísic canadenc que va aconseguir notorietat com un dels principals autors de la formulació final de la Tectònica dePlaques, i del desenvolupament de la teoria del Cicle supercontinental de Wilson, gràcies a la seva pionera argumentació sobre les falles de transformació. Les quals explicaven els aparents desplaçaments tectònics de les bandes paleomagnètiques que per Geofísica es reconeixien de manera paral · lel a les dorsals o sistemes muntanyosos submarins. Va ser el primer a proposar, que aquests aparents"desplaçaments" tectònics, no eren, en realitat falles d'esquinçament postorogèniques a la formació d'aquestes dorsals submarines, sinó "sinorogéniques" a la mateixa generació volcànica abissal de les mateixes, i com "desplaçaments" perpendiculars només aparents de les traces de dorsal. Va ser el precursor de la tesi d'expansió del sòcol oceànic, i de la configuració general de la Tectònica de Plaques talcom avui l'entenem.
Aquesta teoria explica:
1-La formació de les serralades o orògens
2- L'existència d'illes volcàniques
3-L'existència de volcans i terratrèmols
4- La formació de les conques oceàniques
5-El cicle de Wilson.
TECTÒNICA DE PLAQUES
1.PRINCIPIS I PROVES:

1-Les dorsals oceàniques són els llos on es forma litosfera oceànica hi ha causa d’això s’expandeix el fons oceànic.2-La litosfera oceànica que es crea a les dorsals oceàniques es destruïda a les zones de subducció.

3-Les plaques litosfèriques són com unitats rígides, per això no es produeix cap deformació al seu interior.

4-Els límits de plaques són zones on més de dos plaques interactuen, per això es produeixen els processos geològics interns, com: el vulcanisme, sismicitat, formació de serralades,creació i destrucció de litosfera oceànica, etc...


2.LITOSFERA I PLAQUES:

DEFINICIÓ: La litosfera és una capa formada per l’escorça i el mantell superior.

Hi ha de dos tipus:
-Litosfera oceànica: Formada pel fons oceànic, d’una alta densitat per que està formada de basalt, el seu moviment és actiu i te un gruix de entre 1 km fins a sobre uns 100km.
Litosfera continental: Formada perla superfície dels continents, d’una baixa densitat per que està formada per granit i roques riques en quars, el seu moviment és mes pacífic i el seu gruix és de 1km a 300km.

LES PLAQUES: La divisió de plaques proporciona la litosfera l'aspecte d'un puzle, format per peces de diferent grandària, unes molt grans i altres més petites.
Segons el tipus d'escorça que contenen, es distingeixen trestipus de plaques: oceàniques, continentals i mixtes.

Plaques continentals: Estan compostes per litosfera continental.
Plaques oceàniques: Estan compostes per litosfera oceànica.
Plaques mixtes: Estan compostes per litosfera continental i oceànica.

Gairebe tota la superfície del planeta està ocupada per set grans plaques mixtes.
També vuit de plaques mitjanes i moltissimes microplaques.3. TOPOGRAFIA SUBMARINA
Gracies a les guerres sobretot la primera i segona guerra mundial, van avançar molt i inventar aparells per a vaixells i submarins de guerra per a que no xoquessin amb el fons oceànic, aparells com: sonars, sondes ....
Gracies aquets avenços tant com amb ambit cientific com per a la pesca s’ha pogut millorar i avançar en els descobriments.
Hi ha tres unitats...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS