Elogi Del Diners, Comentari De Text.

Páginas: 8 (1886 palabras) Publicado: 15 de junio de 2012
Anselm Turmeda amb el seu poema Elogi als diners de l'obra El llibre dels bons amonestaments: datat l'abril de 1398 i compost de 428 versos. És de caire religiós i tracta de bones ensenyasses, és a dir, té una finalitat didàctica, religiosa i moral ja que pretenia que la gent seguis la doctrina eclesiàstica. Aquest va ser fet a finals de l'època medieval, per tant es troba dins de la literaturamedieval, el qual encara avuí perdura ja que pot seguir reflectint els valors de la societat set segles després.
Anselm Turmeda Va néixer a la Ciutat de Mallorca a mitjans de segle XIV (1352). Des de la seva infància fins que es va fer un home va estar estudiant a càrrec de l'església cristiana, tal com es veu reflectit en els seus poemes, on finalment va obtenir el títol de frare. Això el vaportar a desxifrar que Jesucrist anuncià un segon profeta: Peràclit, és a dir, Mahoma, el profeta de l'islamisme. A més a més, el cristianisme es trobava en una profunda crisi, a causa de moviments del Papa i terres i tributs mal repartits, que es pot reflectir en el poema. Això el va dur a abandonar la seva religió i va embarcar-se a Tunez. Allà es va passar a l'islamisme, es casà i tingué fills.Durant la seva estància al seu nou habitatge va adquirir càrrecs importants a les fronteres i grans contactes amb els dirigents del país, relacionats amb l'administració econòmica.
Ansem Turmeda va escriure en català i en àrab diverses obres, on destaquem: Thufa, El llibre dels bons amonestaments i La disputa de l'ase. Mai va perdre el contacte amb Catalunya així emparant-se a les notícies de tot elmón. Es destaca per haver escrit en català i una altre llengua europea i haver sigut un clàssic en les dues.
Mor a tunez el 1430.


Aquest poema consta de nou estrofes de quatre versos, per tant és , en cada estrofa els tres primers versos són de vuit síl·labes i l'últim de quatre. El tipus de rima és a-a-a-b: els tres primers versos de cada estrofa riman consonantmententre ells i el quart és de rima lliure. Tot el poema és d'art menor.
El tema principal del poema són els diners, com aquest influeixen en les nostres vides i en la societat. No intervé cap personatge en concret, sinó que posa molts exemples com quan diu ''diners alegren los infants e fan cantar los capellans'' o també ''diners tornen los malalts sans, moros, jueus e cristians''. Cap d'aquestsexemples es refereix a una persona en concret sinó que es refereix a un col·lectiu. Les paraules claus són el que provoquen els diners en cada personatge, com per exemple ''Diners de tort fan veritat, e de jutge fan advocat...'' són repercussions, adjectius o canvis que es produeixen en persones o coses segons si posseeixen diners o no i envers aquests.


'' Diners de tort fan veritat,
e de jutgefan advocat,
savi fan tornar l'home orat,
pus que d'ells haja. ''
Els diners fan d'una mentida veritat, d'un jutge un advocat, savi fan tornar al beneït, depenent qui els tingui.
Ansem Turmeda ens transmet com els diners poden canviar les situacions: tant en llenguatge verbal, així convertint una mentida a fer que tothom digui que és veritat; igual que en termes reals on actua la justícia,aquell qui representa que ha de seguir unes normes socials, per diners, pot cometre injustícia, així passant al jutge de part de l'advocat que hagi pagat; tanmateix en termes reals on un individu que sigui incult i/o de poca capacitat intel·lectual pot ser vist per l'altre gent un savi, pel simple fet de posseir riqueses.
'' Diners fan bé, diners fan mal,
diners fan l'home infernal
e fan-lo santcelestial
segons que n'usa ''
Els diners fan el bé o el mal, fan l'home pecador, fan el sant celestial, segons qui els usa.
En aquesta estrofa fa referència a la utilitat dels diners. Comença esmentant que els diners es poden usar per una bona causa o per altres de dolentes, així portant a un home a fer el mal a canvi d'una renumeració. Per exemple un mercenari. També si un home bo, que vindria...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentario de texto elogi dels diners
  • Comentario de texto elogio del dinero
  • Comentari Elogi als diners
  • Elogi dels diners/ el pi de formentor
  • Comentario de texto
  • Comentarios de texto
  • Comentario De Texto
  • comentario de texto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS