ELS APARELLS DIGESTIU I RESPIRATORI

Páginas: 5 (1068 palabras) Publicado: 23 de abril de 2015
ELS APARELLS DIGESTIU I RESPIRATORI
Per tal que el nostre cos obtingui tots els nutrients necessaris a partir dels aliments, cal la intervenció de diferents aparells i sistemes
Aparells:
Aparell digestiu: transforma els aliments per obtenir-ne nutrients
Aparell respiratori: d’aquest n’obtenim oxigen necessari per obtenir energia a través d’unes reaccions de combustió que es produeixen elsmitocondris, anomenada respiració cel·lular. També l’utilitzem per eliminar el diòxid de carboni.
Aparell circulatori: l’utilitzem per transformar els nutrients i l’oxigen per tot el cos. I per transportar les substàncies de rebuig de les reaccions metabòliques fins els òrgans excretors.
Aparell excretor: s’utilitza per eliminar les substàncies fabricades pel nostre cos com a productes secundarisen algunes reaccions que no utilitzem o que fins i tot poden ser nocives.
Aparell digestiu
Funció: S’encarrega, d’una banda, de transformar els aliments en substàncies més senzilles perquè les cèl·lules els puguin absorbir i utilitzar, i d’una altra, d’eliminar les restes no digerides.
Formar per:
El tub digestiu. És un conducte de 10 metres constituït per:
La boca: cavitat d’entrada dels alimentsal tub digestiu. Conté la llengua (mou l’aliment i el mescla amb la saliva), i les dents (serveixen per mastegar els aliments). També hi ha les glàndules salivals que elaboren la saliva
La faringe: conducte comú en l’aparell digestiu i respiratori per on passa l’aliment des de la boca capa l’esòfag. Entre la faringe i les vies respiratòries hi ha un plec, l’epiglotis, que impedeix que l’alimententri per les vies.
L’esòfag: tub musculós que comunica la faringe amb l’estómac. El moviment peristàltic permet que l’aliment avanci fins a l’estómac.
L’estómac: eixamplament del tub digestiu. L’entrada s’anomena càrdies, i la sortida, pílor. Es duu a terme una part de la digestió gràcies a la secreció del suc gàstric, produït a la paret interna


L’intestí prim: tub de 6 m. Plegat a la cavitatabdominal. Les parets internes formen plecs anomenats vellositats intestinals. Es completa la digestió i hi té lloc l’absorció de la majoria de les substàncies nutritives dels aliments, que passen a la sang. Es divideix en: el duodè (on arriben les substàncies produïdes pel fetge i el pàncrees), el jejú i l’ili
L’intestí gros: última porció del tub digestiu, que es comunica amb l’exterior perl’anus. A través de les seves parets s’absorbeixen l’aigua i les sals minerals. S’hi forma la femta amb les substàncies no digerides. Es divideix en: el cec, el còlon i el recte.

Les glàndules digestives. Conjunt de glàndules annexes que secreten diferents substàncies que són necessàries per descompondre els aliments. Son: glàndules salivals,
El fetge: glàndula productora de bilis, substància ques’emmagatzema a la vesícula biliar i s’aboca al duodè. La bilis ajuda a dissoldre els greixos.
El pàncrees: glàndula productora del suc pancreàtic, que s’aboca al duodè i completa la digestió dels aliments.
Malalties
La càries: malaltia infecciosa produïda per bacteris que afecta els teixits durs de les dents. Els bacteris s’alimenten dels glúcids ingerits i produeixen àcids, que causen cavitats a lesdents.
El restrenyiment: trastorn que dificulta l’evacuació de la femta. És degut a l’absorció excessiva d’aigua per l’intestí gros, fet que origina una femta seca i dura.
Les úlceres: són ferides que s’obren a les parets internes del tub digestiu. Es produeixen, principalment, a l’estómac i al duodè. Causes com l’estrès.
La gastroenteritis: és una inflamació de les membranes internes querecobreixen l’estómac i l’intestí. Provoca vòmits, diarrees i malestar a l’abdomen. Aquesta inflamació fa que una gran part de l’aigua i les sals mineral no s’absorbeixin a l’intestí, i per aquest motiu la femta és molt líquida.
La cirrosi hepàtica: malaltia crònica que consisteix en una mort progressiva del teixit del fetge, fet que comporta que aquest òrgan funcioni malament.









Funcions...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • els aparells implicats a la nutrició
  • Els Aparells Reproductors
  • Els filòsofs i la música
  • La Vegetació I Els Sóls
  • Les plantes i els fongs
  • marta i els secrestadors
  • els elements i la cél.lula
  • L'espai i els satel·lits

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS