Els Borja

Páginas: 5 (1144 palabras) Publicado: 18 de diciembre de 2014
Les dues branques dels Borja de Xàtiva

Amb el casament dels pares d’Alexandre VI, Jofré de Borja (o Gil de Borja) i Escrivà i Isabel de Borja vers l’any 1419, que és la data que porten els capítols matrimonials, s’uneixen dues branques d’una família d’orígens poc coneguts i que devia la seva imparable progressió social a la carrera politicoeclesiàstica d’un dels seus representants mésil·lustres, misser Alfons de Borja, germà de la núvia. Quan Alfons, el 1455, és elegit papa amb el nom de Calixt III, immediatament sorgeixen hipòtesis sobre els orígens de la família, desconeguts o silenciats per la majoria dels cronistes coetanis, catalanoaragonesos o italians. De bon començament s’afirma que Calixt era de nissaga noble, que procedia de la diòcesi de València; alguns, en concret, el fannéixer a Xàtiva. El 1501, mentre es preparava el casament de Lucrècia amb l’hereu dels Este, ducs de Ferrara, els ambaixadors del duc Hèrcules reconeixien que no havien pogut esbrinar res sobre la família Borja amb anterioritat a Calixt III, tot i que els constava la seva noblesa. Per sortir al pas d’aquesta manca de pedigree aristocràtic, es devia elaborar una genealogia que els fa remuntar aHèrcules i els emparenta amb Pero de Atarés, senyor de la vila aragonesa de Borja i bastard de Ramir I d’Aragó, del qual descendien els cavallers Borja que van acompanyar el rei Jaume en la conquesta de València; d’aquesta manera la família adquiria sang reial i noble alhora.
Foto de la Torre dels Borja a Canals
Torre dels Borja a Canals, on, segons la tradició, va néixer Alfons de Borja. Principidel segle XIII.
Tot i que a mitjan segle XVI l’aragonès Jerónimo Zurita ja va apuntar que el pare de Calixt, Domènec de Borja, no pertanyia a la noblesa, no serà fins al segle XX, amb noves recerques als arxius de València i Xàtiva, que comença a desbrossar-se la qüestió encara poc clara dels orígens i les branques de la família, especialment a partir de les investigacions de Lluís Cerveró iMiquel Batllori.
Des del segle XIII es documenten al regne de València, i a Xàtiva en concret, personatges amb el cognom Borja, que fan evident una connexió més o menys directa amb la vila aragonesa homònima. Sembla probable que hagi existit un parentesc entre els primers Borja nobles de l’època de la conquesta i la branca dels Gil de Borja, de la qual davalla el papa Alexandre VI.
Però la històriadel llinatge és, de fet, la història de dues branques: una ennoblida, la dels Gil de Borja, i una plebea, Borja, pertanyent a la ciutadania honrada de Xàtiva, que confluiran, com hem vist, en el casament dels pares d’Alexandre VI.
La branca noble dels Borja, a la qual pertanyia el pare, Jofré, és ben documentada a partir del segle XIV. El nom aragonès de Roderic hi és usual al llarg de diversesgeneracions. Als documents, els seus membres són qualificats de cavallers o donzells; entren al servei de grans nissagues valencianes i catalanes (Montcada, Vilaragut, comtes d’Urgell); ocupen càrrecs al govern municipal de Xàtiva; formen part del braç militar en diverses convocatòries de corts. Les seves rendes familiars s’incrementen a través de negocis crediticis, especialment per la compravendade censals, que combinen amb una política d’enllaços matrimonials amb famílies nobles o de la ciutadania honrada del regne de València: els Escrivà, Fenollet, Pròixida i Serra.
És més difícil precisar els orígens de la branca plebea de la família, és a dir, l’ascendència materna d’Alexandre, que caldria buscar entre els diversos Borja no nobles que es documenten a Xàtiva als segles XIV i XV. Homha volgut relacionar la fortuna d’aquesta branca amb la potent indústria tèxtil xativina de l’època: el pare del futur Calixt III, Domènec de Borja, llaurador -és a dir, propietari de terres- de Xàtiva, era probablement tintorer i formava part del patriciat urbà de la ciutat. Casat amb Francina, tingué quatre filles i un fill, Alfons, destinat a la carrera eclesiàstica.
Com hem vist, una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Borja
  • Borjas
  • Borja
  • Borja
  • borja
  • borja
  • De Riffo Y Borja
  • Arturo borja

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS