Els cáncers del aparell digestiu

Páginas: 18 (4344 palabras) Publicado: 11 de mayo de 2011
Índex
PRESENTACIÓ DE LA MALALTIA.................................................................................1
* Càncer d´anus
* Càncer de colon
* Càncer d’esòfag
* Càncer d’estómac
* Càncer de fetge
* Càncer de pàncrees
* Càncer de l’intestí prim
* Càncer de la vesícula biliar
* Càncer de laringe
DIAGNÒSTIC ITRACTAMENT......................................................................................4
PREVENCIÓ......................................................................................................................10

Presentació de la malaltia
Els éssers humans han estat batallant amb el càncer des de fa segles. La primera menció del càncer apareix en un papir egipci que data del 3000 a.C.
El nostre organisme estàconstituït per un conjunt d’òrgans que a alhora estan formats per cèl·lules (nivells de complexitat) que es divideixen de manera regular, amb la fi de substituir les que ja estan velles o mortes i mantenir el bon funcionament de diversos òrgans.
Aquest procés està regulat per una sèrie de mecanismes que controlen quan es té que dividir la cèl·lula i quan té que romandre estable. Quan aquestsmecanismes s’alteren en una cèl·lula, aquesta i les seves descendents es comencen a reproduir de manera incontrolada, i al es formarà un tumor.
Si aquestes cèl·lules, a més a més de créixer adquireixen la facultat d’envair teixits i òrgans del voltant (infiltració) i traslladar-se i proliferar a altres zones de l’organisme (metàstasis), es denomina tumor maligne, que és el que anomenem càncer.
Hi hadiferents tipus de càncer segons la localització:
Càncer d’anus
Quan les cèl·lules tumorals, procedents d’alguna zona de l’anus, es tornen malignes i tenen la capacitat d’envair els teixits sans del voltant i arribar a òrgans allunyats i implantar-se en ells parlem d’un càncer d’anus.
El drenatge limfàtic del tumor varia de manera important segons la localització del mateix segons la líniadentada. Si el tumor està per sobre de la línia dentada de drenatge limfàtic va cap els ganglis perí-rectals i cap a les vertebres, com en un càncer de recte.
Si el tumor s’assenta per sota de la línia dentada el drenatge limfàtic va cap els ganglis inguinals i femorals.
Càncer de colon
El càncer de colon és un tumor maligne que procedeix de les mucoses de l’intestí gros i de les seves glàndules.Aquest tumor es pot escampar de diverses maneres:
* Creixement local: el tumor adquireix profunditat i va travessant capes fins que surt de l’intestí. A partir d’aquí es por estendre de dues maneres:
* Disseminació limfàtica: el colon posseeix una rica xarxa de vasos limfàtics. Les cèl·lules malignes es propaguen al sistema limfàtic de manera ordenada, afectant primer als vasos méspròxims i als més llunyans posteriorment.
* Disseminació hematògena: el tumor es passa a la sang i a partir d’aquí s’estén per tot el cos, atacant preferentment al fetge, pulmó, ossos i cervell.
Càncer d’esòfag
El càncer d’esòfag és el tumor que deriva de la mucosa d’aquest òrgan. Majoritàriament es produeix en el seu terç inferior en la seva zona d’unió amb l’estómac (unió gastro-esofàgica).Rarament hi ha casos en que es produeixi en les zones superiors. A l igual que el càncer de colon, es pot escampar de diverses maneres:
-Creixement local: El càncer aprofundeix i passa a altres òrgans pròxims, que poden ser variats segons la localització del càncer (terç inferior, mitjà o superior).
-Disseminació limfàtica: A través dels ganglis limfàtics el tumor es pot escampar per sobre de lesclavícules i cap al coll i cap al espai que hi ha entre els pulmons, on es troben elements tan importants com el cor, la tràquea, l’esòfag i els grans vasos.
-Disseminació hematògena: El càncer s’estén per la sang atacant preferentment al fetge i als pulmons.
Càncer d’estómac
Com diu el nom, és el càncer que procedeix de la mucosa de l’estómac. Aquest càncer es pot escampar de quatre maneres...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • aparell digestiu
  • Aparell Digestiu
  • APARELL DIGESTIU Q Estionari
  • Resum Aparell Digestiu
  • Aparell digestiu
  • aparell digestiu
  • APARELL DIGESTIU
  • ELS APARELLS DIGESTIU I RESPIRATORI

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS