Els Déus Egipcis

Páginas: 5 (1063 palabras) Publicado: 10 de julio de 2012
ELS DÉUS EGIPCIS
Per als antics egipcis, els déus estaven a tot arreu: en l'aigua, en l'aire, en la terra i en l'invisible regne dels difunts. Ells havien creat el món i els humans, i s'encarregaven d'assegurar la seva continuïtat. Dia rere dia, els déus lluitaven contra les forces del mal que pretenien destruir el món i, en ocasions, combatien també entre ells. Aquí presentem alguns delsprincipals:
Al matí, Ra, el Déu Sol, puja a la seva barca de dia i realitza un viatge de 12 hores per damunt de la Terra. Per la nit, haurà de travessar l’Infern en un perillós viatge. De la seva integritat dependrà que al dia següent torni a fer-se de dia.
Ra, el déu Sol:
El déu Ra es presenta en tres formes: la d'escarabat que simbolitza el Sol naixent; la de disc solar o Sol del migdia; i perúltim, la d'un vell recolzat en un bastó en representació del Sol de l'ocàs.
Cada nit, Ra realitza un perillós viatge per l'infern amb la seva barca nocturna en un cicle de mort i resurrecció que representa el cicle vital de la humanitat. En aquest viatge és assaltat per dimonis a les ordres d'Apofis, el seu etern enemic. Just abans que es faci de dia, Apofis realitzarà el pitjor dels atacs: si algunavegada Apofis aconseguís vèncer a Ra, el Sol no tornaria a sortir.
Osiris, senyor dels inferns:

Era rei a la terra i va ensenyar als egipcis la religió i el cultiu dels cereals. Però va ser assassinat pel seu gelós germà Set, que el va enganyar per tal que es fiqués en un arcó de fusta, que després va segellar i llançar al Nil. Isis, esposa d'Osiris, va rescatar elcadàver, però quan Set el va tornar a trobar, el va tallar en molts trossos que va espargir per tot Egipte. Isis i la seva germana Neftis van anar recollint tros per tros i, amb l'ajuda d'Anubis, guia de les ànimes al infern, i de Thot, l’escrivà dels déus, van aconseguir recompondre a Osiris. Finalment, Isis es va transformar en ocell i volant sobre el cos d'Osiris, li va infondre la vida amb les sevesales. El ressuscitat Osiris va tornar llavors a la foscor i desolació del món subterrani per convertir-se en senyor i jutge dels morts.

Escena del Llibre dels Morts (1294-1279 aC): El déu Anubis guia al difunt fins la gran balança, on pesa la seva ànima amb la ploma de la deessa de la justícia, Maat, per determinar si ha sigut “bo” en vida. Thot, déu de la saviesa i l'escriptura, anota lasentencia: si no ho ha sigut, la “Devoradora” (la bèstia que apareix sota la balança) es menjarà al difunt; en cas contrari, serà acceptat entre els Déus. En aquest cas, Horus condueix al difunt fins al seu pare, Osiris, Rei dels Inferns, el qual apareix protegit per Isis i Neftis.
Anubis, déu funerari:

És el déu que acudeix a emportar-se als morts cap a l'altre vidai se'l representa com un cànid. El motiu d'aquesta associació es troba en la quotidianitat dels antics egipcis, que observaven com els gossos del desert desenterraven als morts per procurar-se aliment.
Com a guardià de les necròpolis, el déu acull als difunts a les portes de les seves tombes guiant-los cap al més enllà. Una vegada a la sala de les dues veritats, Anubis és l'encarregat de portaral difunt per tal que la seva ànima sigui pesada, vigilant la balança amb la finalitat que ningú pugui falsejar el resultat.
Isis: esposa, mare i maga:

Isis és representada com una dona coronada amb el “tron”. A més, més endavant és representada amb banyes i un disc solar entre elles tal com la deessa Hathor. La deessa també pot ser mostrada plorant, amb els seus braços al voltant d'Osiris.Isis pot aparèixer en forma d'escorpí, d'au, d'estel i fins i tot en forma de bòvid.
Totes aquestes variades formes de representació es deuen a que, a mesura que transcorria la historia d'Egipte, Isis va anar prenent atributs d'altres deesses, en especial d'Hathor: ambdues van ser en diferents èpoques considerades mares d'Horus i per tant, del rei d'Egipte (representació humana d'Horus).
Durant...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Déus Egipcis
  • Els Déus Olímpics
  • Deus
  • deus
  • Deus
  • Déus grecs
  • caso deuso
  • Deus olimpics

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS