Els governs dels fronts populars

Páginas: 2 (362 palabras) Publicado: 10 de febrero de 2014
UD 7: LA GUERRA CIVIL



ELS GOVERNS DEL FRONT POPULAR



Un cop format el nou govern, presidit per Azaña, va començar l’aplicació del programa del Front Popular.

El 7 d’abril, AlcaláZamora va ser destituït de la presidència de la República en ser considerat massa conservador i va ser substituït per Manuel Azaña, mentre que la presidència del govern la va assolir Santiago CasaresQuiroga, líder de l’ORGA gallec. Tanmateix, ni l’un ni l’altre van ser capaços de poder evitar el progressiu deteriorament de l’ordre públic, que es va manifestar de tres maners: la violència al camp,amb l’ocupació de terres per part dels jornalers a Andalusia I Extremadura i els conflictes laborals; els atacs a edificis eclesiàstics i la crema de convents i, en tercer lloc la violència al carrerprotagonitzada per grups que es poden situar als extrems de l’arc ideològic. A la dreta, cal destacar l’increment de les accions violentes de la Falange Española y de las JONS. Això va comportar ladetenció i empresonament del seu líder, José Antonio Primo de Rivera, acusat d’alteració de l’ordre públic i tinença il·lícita d’armes. A l’esquerra, cal destacar una radicalització d’un sector delPSOE, liderat per Largo Caballero i partidari d’una autèntica revolució social.

A Catalunya aquets procés va provocar la fusió de diversos partits d’esquerra per tal d’unir forces. La conseqüència vaser l’aparició del POUM (Partit Obrer d’Unificació Marxista) i el PSUC (Partit Socialista Unificat de Catalunya, els pamsuquistes, vaja).

D’altra banda, la CNT va refermar la seva posturaantirepublicana amb un programa sorgit del Congrés de Saragossa, en el qual es propugnava la supressió del culte religiós públic, la confiscació de tots els béns i l’organització col·lectiva de la propietat ide la societat a través de comunes lliures.

La divisió social va arribar fins i tot a l’exèrcit i es posava de manifest amb l’existència de dues associacions clandestines: UME (Unión Militar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Els Pets Dels Dinosaures
  • els origens dels mus
  • els canvis físics dels adolescents
  • Comentari els Juraments dels Horacis
  • Retrat de familia els secrets dels gonima
  • Els Misteris Dels Forats Negres
  • Els Regnes Dels Éssers Vius
  • Els Cientifics Són Responsables De Les Aplicacions Dels Descobriments?

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS