Els lluitadors

Páginas: 8 (1933 palabras) Publicado: 9 de noviembre de 2011
Alícia era una jove argentina que havia arribat a Espanya a treballar i anava buscant treball i pis. Trobà un on havia de viure amb una dona major anomenada Estrella. Va anar a veure-la i va quedar-se a viure allí amb ella. Estrella li posà la condició que no podia ficar cap xic i que tenia que menjar a l'hora perquè no l'esperaria. Estrella li contava a Alícia el que feia quan era xicoteta.Estrella vivia de xicoteta en un barri d'Alcoi. El seu avi Nicolau i un amic sordmut anomenat Bumballa tenien una fusteria. Sa mare era modista i com que no volia tindre-la a casa li deia que es fora amb l'avi. A l'habitació on dormia Alícia n'hi havia una porta que estava tancada i s'ho va dir a Estrella i va dir que portava tancada des de la guerra del 39. Alícia havia començat a treballar.Ricard Vicens era un pintor que el van tirar de casa per pintar dones despulles i per ser anarquista. Va alquilar un pis que tenia Vedriola en el mateix pis on vivia Estrella i els seus pares. A la mare no li feia gràcia ni tampoc a sa tia.

El pare d'Estrella, Miquel, era metge però alguns clients no li pagaven perquè no tenien diners i Consol s'enfadava amb ell. Els amics de l'avi solien jugar ales cartes i Estrella sempre se n'anava amb ell.

Els pares solien discutir perquè ell volia emportar a Estrella a un col·legi públic però la mare volia que anara a un de monges perquè n'hi havia més disciplina que als altres. Al final va anar al públic però a mig curs se n'havia d'anar a les monges. Ella volia anar amb els cosins però com era de xics no podia anar. Els cosins s'anomenavenBorra i Josepet. Estrella sempre anava amb ells i els amics. N'hi havia un barri molt pobre on no es podia passar perquè et robaven el que portares però Estrella parlà amb els xiquets del barri i els amics van aconseguir passar per allí.

Com que Alfons XIII dimití s'instaurà la república. L'avi, el pare, Bumballa i molts altres parlaven d'això. Alguns pensaven una cosa i altres altra. Ricard posàordre i va dir que el que havien de buscar era la igualtat entre el poble normal i els rics i que les dones havien de votar. Esquerra guanyà les eleccions i les dones van poder votar.

Estrella conegué un xic anomenat Joan quan anava amb l'avi a la barberia. Solien llegir els dos molts llibres.

L'avi Nicolau comprava per a Nadal un titot per engreixar-lo i després menjar-se'l. El dia que vananar a fer-ho, la tia Maria i Consol estaven parlant que Estrella començaria a treballar perquè no arribaven suficients diners a casa. Quan començaren a dinar al pare li donà un atac i va morir. Estrella va haver de començar a treballar en la fàbrica de Ferrandis netejant. L'encarregat li deien Corpelut i sempre anava fastidiant a Estrella però quan se n'anava començava a jugar amb les altresxiquetes. Un dia la va veure i la va agarrar però ella li pegà i quasi el mata. Va arribar un i li va dir que si tenia altra queixa la despatxaria. Corpelut no li va fer mai res més. Alícia mentre estant treballava cuidant un home major. També tots els amics començaren a treballar.

Un dia la mare li va dir que si volia treballar com serventa a casa dels Albors perquè no tenien diners i ella vaacceptar. Va començar a treballar, dormia amb una xica anomenada Teresa. La majordoma s'anomenava Enriqueta, el seu home Mateu era el xofer, Puri era la cuinera i Conxa altra serventa. El treball era molt cansat.

Tardà una setmana en conèixer a Josep Albors i el seu germà Vicent. Vicent no feia res només que jugar, però a la filla i la germana de Josep tardà molt en conèixer-les. De vegades anava aveure la mare i l'avi. Un dia li preguntà que era lo del petroli i li contà que es van reivindicar contra els rics però que van perdre. Estrella trobà la clau de la porta de l'habitació d'Alícia però no va voler obrir-la i li la donà a Alícia que li contà perquè havia fugit quan volien que fóra prostituta.

Un dia van arribar les dones del camp. La germana s'anomenava Adelaida i la filla...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Els Lluitadors
  • Els crustacis
  • Els Mites
  • Els presocràtics
  • els tensoactius
  • Els Perifèrics
  • Els aliments
  • Els ecosistemes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS