Els maies

Páginas: 2 (448 palabras) Publicado: 7 de abril de 2014
El meu treball està basat en els maies. He triat aquesta civilització perquè ha sigut la que més m’ha agradat. Gràcies als links de les aules virtuals i la informació que he buscat no he tingutdificultats.
Els maies van ocupar la península del Yucatán. Es van establir a la península l’any 2500 a.C i van ser els primers ocupants de les muntanyes de Guatemala. Van desaparèixer amb l’arribada delsespanyols, que els van saquejar i els pocs sobrevivents es van mudar cap al Nord. Un dels jaciments més importants de la civilització maia és el de San Bartolo, descobert l’any 2001 per l’arqueòlegWilliam Saturno.
L’economia dels maies es basava en l’agricultura. Conreaven blat, cacau, cotó, tomàquet, ... També traficaven plomes ornamentals i pedres precioses. La societat maia es dividia entres estaments:
- Els privilegiats: Eren els sacerdots, guerrers i funcionaris.
- Els no-privilegiats: Eren els pagesos, comerciants i artesans.
- Els esclaus: Eren els presoners de les guerres.
Lacivilització maia va tenir 16 reis que van proporcionar a la població alguns avenços com per exemple, algun canvi a favor de les dones, ajuda econòmica a les famílies necessitades, ... Aquestsavenços, entre d’altres, estan inscrits a la Escala de Jeroglífics.
La seva cultura està reflectida amb l’arquitectura. Les característiques de l’arquitectura maia són:
- Grans piràmides consideradestemples, observatoris,... Tenien varies sales y una de principal (santuari).
- Disposició urbanística de les ciutats que eren construïdes al voltant d’un centre religiós. Hi havia aqüeductes, canals i unsistema de higiene. Van construir palaus, arcs, ponts i grans escultures de pedra.
Les seves pintures i ceràmiques mostren escenes religioses i de la vida quotidiana. Tenien un gran coneixementcientífic: escriptura jeroglífica, ús de les matemàtiques, predicció d’eclipsis i un calendari astrònom.
Els maies no tenien una religió sinó un conjunt de creences y rituals de caràcters: politeistes,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Els Maies
  • Maie
  • La Mai
  • tu mai
  • Maia
  • Maio
  • TU MAI EN TANGA
  • La por que no s'acaba mai

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS