Els Mites

Páginas: 9 (2169 palabras) Publicado: 6 de febrero de 2013
Els mites

26/10/2012
Sara Cano i Paola Casado
1batx.

Index:

1- Els mites
2- Defensors dels mites
3- Detractors dels mites
4- Els mites del món
5- Taula comparativa i comparacións
6- Conclusió

Els mites:

Els mites en primer lloc, eren histories fabuloses en el qual s’imposaven els valors morals de la societat, com les institucions, i les actituds ques’havien d’aprendre vers la vida; i a la vegada, donaven resposta, a factors que fins al moment eren un interrogant, com els deus i la naturalesa, normalment imposats amb la religió. Són associats a històries sagrades i rituals mítics. Normalment eren de l’àmbit fantàstic, tant en espais com en personatges. El seu origen etimològic prové del Grec i el seu significat seria com “ paraula “ o “ historia “.
A Grècia al s. VI abans de crist, dos emprenedors, considerats els primers filòsofs, van començar a fer-se preguntes, sobre les conductes a les que els mites conduïen i les incoherències entre els mateixos mites envers els diferents pobles. Es protagonitza l’anomenat miracle grec; passen les llegendes i mites a narracions racionals, observant i investigant factors com la naturalesa.
Al s. XIXes va estudiar molt sobre l’origen dels mites, i sobre l’evolució d’aquest. Per a Plató, que és el primer que utilitza el terme mythologia, signifiquen simplement un «parlar o comptar històries». Aristòtil, en canvi, els dóna un cert valor al considerar-los, com la filosofia, fruit de l’admiració davant el desconegut, però els contraposa al verdader logos.
A partir del S. Xx els estudis es basenmés en la funció que tenien en la societat, i en la conducta humana del moment, així com en la racionalització del moment.
Actualment, hi ha vàries opinions respecte la idea o definició de Mite.
Entre els antropòlegs, els que més van destacar a l’estudi dels mites van ser Frazer, Boas , que els va relacionar amb els contes populars, Radcliffe-Brown, que va destacar l’aspecte funcional delsmites en l’estructura social, Ruth Benedict, que els va relacionar amb els ritus i les religions i Bronislav Malinowski qui textualment diu : “el mite no és una explicació destinada a satisfer una curiositat científica, sinó un relat que fa reviure una realitat original i que respon a una profunda necessitat religiosa, a aspiracions morals, a coaccions i imperatius d'ordre social, i fins i tot aexigències pràctiques. En les civilitzacions primitives el mite desenvolupa una funció indispensable: expressa, realça i codifica les creences; salvaguarda els principis morals i els imposa; garanteix l'eficàcia de les cerimònies rituals i ofereix regles pràctiques per a l'ús de l'home. El mite és, doncs, un element essencial de la civilització humana; lluny de ser una vana faula, és, pel contrari, unarealitat vivent a la qual no es deixa de recórrer; no és de cap manera una teoria abstracta o una desfilada d'imatges, sinó una vertadera codificació de la religió primitiva i de la saviesa pràctica.”

Característiques:

Depèn en l’època i en el lloc en que es donés l’origen dels mites es basaven en diferents aspectes:
* - Els mites busquen donar respostes a la realitat que ens envolta.
-Són friccionals, és a dir, embelleixen els fets per qüestions estètiques.
- Utilitzen essers sobrenaturals per donar credibilitat als seus relats. Aquests éssers han de ser referents pels mortals. Imposen autoritat, importància i una aura de sacralitat.
- Tenen un autor desconegut i un caràcter col•lectiu que afavoreix la cohesió social.
- Es propaguen a través de la transmissió oral.
-Caràcter acrític i tradicional

2- Bones opinions sobre els mites

Durkheim (1880), pensava que els mètodes científics s’havien d’aplicar al estudi de la societat, i pensava que els grups socials presentaven característiques que eren més enllà o eren diferents a la suma de las característiques o conductes dels individus. També va estudiar la base de la estabilitat social, es a dir, els valors...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mite o realitat? Els zombies
  • ELS MITES D Esther I Fedra A L Obra De
  • Els crustacis
  • Els presocràtics
  • els tensoactius
  • Mito
  • Mitos
  • Mito

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS