Els Models De L'Univers

Páginas: 5 (1139 palabras) Publicado: 22 de octubre de 2012
ELS MODSELS DE L’UNIVERS

MODELS GEOCÈNTRICS

En l’antiga Grècia, alguns filòsofs van mirar d’establir models per explicar el que s’observava en el cel. Es coneixien set astres: el Sol, la Lluna, Mercuri, Venus, Mart, Jupiter i Saturn, que es movien sobre el fons estelat per aixó dona la sensació de que la Terra no es mou, per aixó no és estrany que els antics filòsofs pensessin que la Terraera el centre de l’univers.

Model d’Aristòtil
Aristòtil va establir que l’univers estava format per 27 esferes concèntriques que giraven al voltant de la Terra. En la més exterior, la volta celestes, hi havia els estels en posicions fixes. Aquesta volta celeste feia una volta completa cada dia.

[pic]
Model de Ptolemeu
Ptolemeu va ser hereu de la concepció del'Univers donada per Plató i Aristòtil, el seu mètode de treball va diferir notablement del d'aquestos, perquè mentre Plató i Aristòtil volien donar una cosmovisió de l'Univers, Ptolomeu és un empirista. El seu treball va consistir a estudiar la gran quantitat de dades existents sobre el moviment dels planetes a fi de construir un model geomètric que permetia explicar per què canviaven les distànciesentre la Terra i els planetes en els diferents moments de l’any.
Segons aquest model la Terra es manté fixa i els altres astres giren al seu voltan.

Disposició dels astres segosn Ptolemeu

• Al centre hi ha la Terra, un cos esfèric i immòbil.
• Al seu voltant giren els altres cossos celestes . El Sol i la Lluna descriuen òrbites circulars, i els planetes, òrbites més complexes, ambepicicles i diferents
• Ptolemeu va imaginar que, quan els planetes giren al voltant de la Terra, no descriuen una circumferència centrada en aquest astre, sinó que van descrivint petites circumferències el centre de les quals descriu, al seu torn, una circumferència imaginària centrada a la Terra. Va anomenar epicicles les petites circumferències que van descrivint els planetes, i deferent,la circumferència que descriuen els epicicles quan es van desplaçant al voltant de la Terra.






• Cobrint totes aquestes esferes hi ha l’esfera dels estels, que també gira al voltant de la Terra.














Tant el gir de l’epicicle com el de la deferent poden tenir velocitats, direccions i radis independents, cosa que explica les irregularitats observades en elmoviment dels planetes pero també explica el moviment retograd.
[pic]
De vegades sembla que el moviment d’alguns planetes, per exemple Mart,sobre fons estelat, s’atura i després torna enrere. Es diu que te un moviment retrògrad. Els diversos models han intentat explicar aquesta peculiaritat.

La explicació del moviment aparent dels planetes usant deferents i epicicles es que en alguns punts delrecorregut, el planeta sembla que es mogui cap enrere.










MODEL HELIOCÈNTRICS

El model d’Aristarc.

Aristarc de Samos va ser un filòsof i astrònom grec. Va idear un model d’univers basant-se en les idees de Heràclides del Pont. Avui dia es conserva la magnitud i la distancia del sol i la lluna.
Aristarc de Samos va formular, també per primera vegada, una teoriaheliocèntrica completa: mentre el Sol i les altres estrelles romanen fixes en l’espai, la Terra i la resta planetes giren en òrbites circulars al voltant del Sol. En aquest model el Sol és al centre de d’univers per tant la Terra, la Lluna i el altres cinc planetes giren al seu voltant amb velocitats diferents i òrbites de diferents radis.



Model de CopèrnicNicolau Copèrnic va ser un astrònom polonès conegut per la seva teoria heliocèntrica que havia estat descrita ja per Aristarc de Samos, segons la qual el Sol es trobava al centre de d’univers i la Terra, que girava una vegada al dia sobre el seu eix, completava cada any una volta al voltant del Sol. Però Copèrnic ho va explicar de manera molt més senzilla.
Aquest model situava el Sol al...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • historia dels models de l'univers
  • Els purins, L'univers
  • L'univers
  • L'univers
  • L'Univers
  • L'univers
  • L'Univers
  • L'aigua a l'univers

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS