Els Nous Hàbits Alimentaris Provoquen Una Major Prevalença D’obesitat Infantil

Páginas: 11 (2593 palabras) Publicado: 27 de mayo de 2012
ELS NOUS HÀBITS ALIMENTARIS PROVOQUEN UNA MAJOR PREVALENÇA D’OBESITAT INFANTIL

Introducció
L’obesitat pot definir-se com l’acumulació excessiva de greix en l’organisme, que pot arribar a constituir un seriós perill per la salut. És una malaltia metabòlica multi factorial, influïda per elements socials, fisiològics, metabòlics, moleculars i genètics
Ha assolit proporcions epidèmiques en elspaïsos desenvolupats, i és un dels grans problemes del segle XXI. L’OMS considera l’obesitat com el nou síndrome mundial, ja que no tan sols té una elevada prevalença en els països desenvolupats, sinó que també és emergent ens aquells països en transició al desenvolupament, com la Xina, Brasil i els països de l’Est d’Europa.
A Europa l’obesitat infantil augmenta un 2% l’any.
L’obesitat infantil aEspanya s’ha duplicat en els darrers 15 anys. Segons l’últim estudi nacional enKid (1998-2000) sobre els hàbits alimentaris i l’estat nutricional de la població infantil i juvenil, edat compresa entre els 2 i els 24 anys, la prevalença de l’obesitat és del 13.9% davant del 6.4% de nens obesos l’any 1984 (estudi nacional sobre obesitat infantil PAIDOS).
En l’actualitat el 26.3% dels nens no estàen el seu pes saludable. La investigació revela que aquest problema afecta als nois un 15.6%, sobre tot, als nens d’entre 6 i 13 anys i el 12% de les noies es veuen afectades per l’obesitat; es manté bastant estable entre el 9% i el 11%, augmentant fins a 14% en l’edat compresa entre els 18 i 24 anys.

La prevalença d’obesitat és més elevada en nens que els seus pares han complert un nivelld’estudis baix, especialment si la mare te un nivell cultural baix. El nivell cultural de la mare sembla tenir influència en els nens més petits, fins als 10 anys.
Hi ha notables diferències segons la zona geogràfica, essent Canàries i el sud d’Andalusia, les comunitats més afectades. Les taxes més baixes s’han observat en regions del Nord-est i Nord.

A Catalunya, segons un diari digital,20minutos.es de Barcelona, 1 de cada 4 nens d’entre 5 i 14 anys pesa almenys un 10% més del que seria recomanable; i 1 de cada 10, és obès.
Un 14%, és a dir, prop de 80.000 nens i joves pateix sobrepès (entre un 10% i un 20% més del pes que seria recomanable).


Causes de l’obesitat infantil

En l’obesitat infantil intervenen una sèrie de factors:

1. la predisposició genètica del nen
Elcomponent genètic pot influir de manera determinant, ja que existeixen famílies que tenen una major tendència a engreixar, encara que la part genètica va associada també als hàbits alimentaris.

2. els canvis en l’alimentació
L’obesitat és el resultat d’un perllongat balanç positiu d’energia, que produeix un excés de massa grassa corporal. A través de la història, els humans han estat millor adaptatsa guanyar que a perdre pes, a causa de que la nostra espècie ha evolucionat sota la constant amenaça de la manca d’aliments.
El sistema de regulació de la composició corporal ha estat dirigit a afavorir l’expressió de gens, que permetin el màxim cúmul de greix, a la selecció d’individus eficients en el dipòsit de greix i energia en els períodes de fam. El desenvolupament del teixit adipós és unacaracterística de les espècies que no han tingut un accés permanent als aliments. Els humans han desenvolupat evolutivament mitjançant “gens estalviadors” l’habilitat per dipositar greix i així poder utilitzar-lo durant els períodes de privació d’energia.
Els “gens estalviadors” van permetre la supervivència dels nostres avantpassats en condicions de penúria nutricional i sobretot adaptar-se auna dieta pobra en sucres i rica en proteïnes.
La pressió de la selecció natural per aquests genotips es va relaxar després de l’ultima glaciació i l’inici de l’agricultura i la ramaderia, de manera que avui aquest genotip estalviador està present en proporcions diferents segons les circumstàncies viscudes per cada població.
Fa cent anys, amb la revolució industrial, les nostres condicions de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Els Habits Del Son
  • Els Hàbits
  • Educació infantil
  • Que són els nous mitjans?
  • Els nous requeriments professionals
  • Nouse
  • Nouse
  • El Nous

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS