Els orígens de Catalunya

Páginas: 4 (789 palabras) Publicado: 14 de abril de 2014
Els orígens de Catalunya: formació de la Marca Hispànica

Després de la conquesta de la península Ibèrica pels musulmans, els únics territoris que no van quedar sota el seu domini van ser leszones cantàbriques i les pirinenques (al nord de la península). No varen conquerir aquestes zones perquè estaven envoltades de muntanyes, el clima no els hi agradava i a part era molt difícil deconquerir i de defensar, i més sent terres que no coneixes.
A la serralada cantàbrica, a la zona occidental, hi van néixer els regnes asturià i lleonès i a la serralada pirinenca, a la zona oriental, elregne de Navarra i els comptats aragonesos i catalans, on anteriorment hi havia l’imperi carolingi.
En aquell moment va començar la reconquesta i la repoblació, en què els visigots, ocupaven les terresarrabassades als musulmans. La repoblació va començar al 711 i va acabar l’any 1492 amb la conquesta de Granada pels Reis Catòlics.
Els musulmans es van centrar en la zona pirinenca, ja que volienseguir expandint-se per Europa, quan els francs els van detenir l’any 732 a la batalla de Poitiers.
La regió pirinenca va ser propietat de l’imperi Carolingi, quan Carlemany, va fundar la MarcaHispànica , un territori que estava dividit en comptats, i que la seva missió era protegir a l’imperi dels musulmans. D’aquesta manera, la Marca Hispànica quedava constituïda pels territoris compresos pelsPirineus, el Llobregat i el seu afluent, el Cardener, el Segre mitjà i la Conca de Tremp. Va ser el nucli més antic de Catalunya i va passar a ser coneguda amb el nom de Catalunya Vella.
Quan al segleX l’imperi Carolingi es va dissoldre i aquestes regions es van independitzar amb el nom de el Regne de Navarra, i els comptats aragonesos i catalans.
Al començament els comptes eren francs, tenienels poders administratius més amplis, i s’ocupaven de la justícia i de la defensa.
Guifré el Pelós, va iniciar el Casal de Barcelona,, i així va substituir per membres de la noblesa local, que cap...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Els Origens De Catalunya
  • Orígens de catalunya
  • els origens dels mus
  • Els origens del catalanisme polític
  • Els Orígens De La Música Polifònica
  • Els Origens De La Trigonometria
  • Els Orígens Del Catalanisme Polític
  • ELS ORÍGENS DE LA UNIÓ SOVIÈTICA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS