Els orígens de PxC

Páginas: 5 (1180 palabras) Publicado: 8 de enero de 2014

Els orígens de Plataforma per Catalunya (PxC)
Els orígens de Plataforma per Catalunya (PxC) comencen el gener de l’any 2001. Josep Anglada i Rius funda el partit polític Plataforma Vigatana, el qual serà “l’embrió” de PxC. El partit es defineix com "un partit populista-identitari que postula a favor d'un millor control de la immigració i més seguretat ciutadana", i d'aquesta manera va deixantentreveure els seus ideals. El 15 de gener de 2001 Plataforma Vigatana queda inscrit en el Registre de Partits Polítics per així presentar-se a les eleccions municipals de la seva ciutat natal, Vic. El partit aconsegueix una gran ressonància mediàtica arreu de Catalunya i Espanya.
L’interès que desperta Plataforma Vigatana propicia que persones d’arreu de Catalunya vulguin establir contacte ambJosep Anglada. D’aquesta manera s’emprèn un projecte comú arreu del territori català que desencadena en el naixement de PxC a Vic el 14 de març de 2002. Mesos més tard també quedarà formalment inscrit en el Registre de Partits Polítics.
El 27 d'octubre se celebra a Vic el Primer Congrés del partit sota l'eslògan “Neix la nova esperança dels catalans”. Plataforma per Catalunya es presenta ensocietat com "un partit polític català, democràtic i amb vocació europea". A més a més, es defineix també com "un partit decididament innovador fomentat en la llibertat i la igualtat". S'escull el President del partit (Josep Anglada) i la resta de components del Comitè Executiu. Després de llegir-se les ponències s'aprova la primera Declaració Programàtica sobre la qual es basarà el nou partit.
El25 de maig de 2003 Plataforma per Catalunya concorre per primer cop a unes eleccions. Els comicis municipals celebrats aquella jornada suposen el "primer èxit" del partit. Obtenen regidors en 5 ajuntaments de 3 províncies catalanes. Els resultats més destacables són els de Cervera (Lleida) amb un 9,2% dels vots, Vic (Barcelona) 7,5%, Premià de Mar (Barcelona) 6,8 %, el Vendrell(Tarragona) 6,2% o Manlleu (Barcelona) amb un 5,6% . Aquell mateix any PxC presenta la seva candidatura a les eleccions del Parlament de Catalunya celebrades el 16 de novembre. Els resultats que obtenen són també qualificats com a "positius", ja que només un any després de la seva fundació s'aconsegueixen situar com a primera força política extraparlamentària.
Durant el període comprès entre els anys2004 i 2006 PxC traça una estratègia per tal d'assentar les bases del desenvolupament del seu projecte identitari. Afronta els compromisos electorals dels següents anys amb possibilitats de creixement i consolidació i celebra dos congressos clau. El Primer Congrés clau se celebra a Vic el 21 de novembre de 2004 sota el lema “Sentit Comú”. D’aquest congrés surten les línies a seguir de cara a lespròximes eleccions municipals a de l'any 2007. El 26 de novembre de 2006 se celebra novament a Vic el Segon Congrés, amb l'eslògan “Anem a Més”. Josep Anglada és reelegit de nou per unanimitat per als pròxims quatre anys i es presenten 40 candidatures per a les eleccions municipals del maig de 2007.
La popularitat del partit va incrementant i el 27 de maig del 2007 PxC celebra un nou èxit: eltriomf a les municipals amb l'elecció de 17 regidors de nou municipis de les quatre províncies, sis d'ells capital de comarca, i tres consellers comarcals. Destaquen els percentatges de vots de Sant Martí de Riucorb (20%), Vic (19% i quatre regidors), el Vendrell (18% i quatre regidors), Cervera (16% i dos regidors) o Manlleu (13% i dos regidors). També obtenen representació en localitats comManresa, Olot, Tàrrega i Roda de Ter. A més, entren per primer cop als consells comarcals d'Osona, Baix Penedès i la Segarra.
Un cop assolit aquest èxit, Plataforma per Catalunya inicia els seus primers contactes internacionals i es reconeix com un partit identitari europeu més. Josep Anglada és convidat a la Convenció Identitària Europea que té lloc a la Borgonya francesa els dies 10 i 11 de novembre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • els origens dels mus
  • Els origens del catalanisme polític
  • Els Origens De Catalunya
  • Els Orígens De La Música Polifònica
  • Els Origens De La Trigonometria
  • Els Orígens Del Catalanisme Polític
  • Els orígens de Catalunya
  • ELS ORÍGENS DE LA UNIÓ SOVIÈTICA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS