Els panallets

Páginas: 2 (393 palabras) Publicado: 9 de noviembre de 2010
Kevin Llibre Da silva

Els panellets

Els panellets no esfan amb farina de cereals, sinó d’atmella, la farina d’atmella es molt coneguda a les cuines del Mediterrani per acompanyar les carns i el menjar blanc.
Al començament del segle XIX o a lesdarreries del XVIII, a Barcelona es feien una mena de fires per Tots Sants, on s’exposaven figuretes i boletes de massapà, les figuretes s’ensucraven i es perfumaven. El massapà és un llegat pastisser àrab,fet amb ametlles mòltes i sucre o mel.
Els panallets es preparen a primers de novembre, per Tots Sants, a la data hi té molt a veure el sentit pràctic dels catalans per aprofitar l’abundància defruits secs, ja que preparen el cos per al fred de l’hivern perquè són una bona font de calories.
Aquest massapà es feia a casa o a les fleques per Tots Sants i es portava a beneir junt amb els panetspreparats pel mateix motiu. Després es mejaven en família, a la vora del foc on s’hi torraven castanyes i es coïen moniatos, mentre la padrina portava la veu cantant passant el rosari en veu alta.Actualment, el gremi de pastissers de Barcelona ha comptat més de quaranta varietats de panellets.
Cap a la Ribera d’Ebre, i més a la riba dreta fins al Baix Aragó i Maestrat, pot trobar-se un tipus demassapà conegut per “casquetes”. Són figures de massapà que enlloc de ser cuites al forn són fregides.

Els panellets, que la Gran Enciclopèdia Catalana defineix: “ Dolç de dimensions petites i formadiversa, fet essencialment de massapà, al qual de vegades s’afegeix pinyons, coco, fruita confitada o altres ingredients i cobert amb sucre, ametlles i pinyons torrats, etc. Modernament s’ha estès elspanellets de forma de pastisset rodó fet de massapà”. A part del massapà bàsic, regionalment poden portar altres ingredients, com a l’Alt Camp, gema i confitura de síndria.
Altres perfums i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Panallets
  • Els crustacis
  • Els Mites
  • Els presocràtics
  • els tensoactius
  • Els castells
  • Els indignats
  • Els Connectors

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS