Els Plàstics (Català)

Páginas: 3 (599 palabras) Publicado: 25 de noviembre de 2012
Els Plàstics

QUÈ SÓN?
El plàstics són materials artificials. Per a fabricar un plàstic es parteix d’un polímer. La fusta, el cotó, la pell i la llana són polímers naturals, però també hi hapolímers artificials obtinguts per síntesi als laboratoris.
El plàstic, lleuger i econòmic, permet envasar pràcticament tot tipus d’aliments. El problema del plàstic és que costa de reciclar i que per afabricar-lo calen primeres matèries no renovables.
El seu comportament quan són sotmesos a temperatures altes els diferencia en dos grups. Són termoplàstics aquells que, quan s’escalfen, s’estoven i espoden emotllar abans no es refreden. Es fabriquen en forma de líquids espessos, de granets o de pols. Amb aquesta primera matèria es fan diverses peces. Per extrusió s’obtenen fils, tubs i perfils enforma de L, de T o de U, quan el material calent es fa passar per un forat de sortida amb la forma convenient. Per laminatge es fan planxes i làmines, fent passar el plàstic calent entre uns corronsque l’aprimen i l’eixamplen. Per emmotllament es fabriquen ampolles: introduint aire a pressió en un motlle el plàstic s’estampeix contra les parets.
Són plàstics termostables aquells que un copfabricats no poden canviar de forma, ja que quan s’escalfen no s’estoven, sinó que s’endureixen o es cremen. En són exemples la melamina i les carcasses dels intermitents dels cotxes que s’emotllen durantel procés de fabricació.


COM ES FA?
Per a fabricar un plàstic cal tractar el polímer adequat i afegir-hi alguns additius que en modifiquin les propietats físiques. Així, el plàstic pot ser mésresistent o bé més flexible, d’un color o d’un altre. o més bon aïllant de la calor i l’electricitat.
El primer plàstic es va fabricar a l’any 1896, tractant amb àcid nítric un polímer natural, lacel·lulosa, obtinguda del cotó. S’anomenà cel·luloide. El primer plàstic obtingut a partir d’un polímer artificial va ser la baquelita. Això va passar l’any 1909. Avui dia, la majoria dels plàstics...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • els plàstics
  • Els plàstics
  • Els Plàstics
  • Resum teoria, els àtoms (català)
  • EL VERB I ELS SEUS COMPLEMENTS Catala 1
  • Al.landalus i els Regnes Cristians(Catala)
  • Els fongs i les micotoxines,TdR (catalán)
  • Els Efectes Del Alcohol (Catalan)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS