Els Presocràtics

Páginas: 3 (705 palabras) Publicado: 26 de septiembre de 2011
FILOSOFIA TEMA 1
Pensament Mític i Racional
El pensament Racional va sorgir el segle V amb Tales de Milet. Està basat en el terme logos, que significa raó. La raó és la capacitat específicamenthumana que consisteix en aplicar normes i lògica al pensament per obtenir judicis. Explica basant-se en unes regles generals i es dóna principalment en les ciències i la filosofia.
El pensament Míticapareix amb l’home. Era una explicació a tot allò que els envoltava on les divinitats eren les causants de totes les accions que es produïen. Aquestes explicacions formaven el mite, que significa relatfantàstic. La religió n’és un exemple.
Així doncs, quan es dóna un PROBLEMA, es crea el DUBTE. Aquest pot crear una certa INQUIETUT que et fa buscar una RESPOSTA que pot ser de caràcter RACIONAL OMÍTICA.

FILOSOFIA PRESOCRÀTICA
Aquesta filosofia s’interessa primordialment per la natura (phisis), per això els filòsofs d’aquest període s’anomenaven físics. Es plantejaven si tot el que elsrodejava tenia un element comú “tiene la fisis un arjé?”, fent servir el pensament racional. Són filòsofs anteriors a Sócrates i els més importants són: Tales de Milet, L’escola Pitagòrica, Heráclito deEfeso, Parménides de Elea i Demòcrit. Cadascun d’aquests pensadors va donar una explicació racional al que ells consideraven l’arjé.
* Tales de Milet, considerat el “Pare de la filosofia” es qui vadonar el pas del mite a logos. L’element comú a partir de les quals es creen totes les coses era l’aigua. Ho va considerar així ja que és un element que es pot trobar en els 3 estats i fonamentalper a la vida.
* Pitàgores considerava que l’arjé, l’element comú, eren els números donat que tot es pot calcular.
* Heràclit de Efeso creia que l’arjé era el foc, però no en un sentit literal.Era una metàfora que representava el fet que tot canvia i “nada permanece”. Un exemple seria el fet de banyar-se 2 cops en el mateix riu; segons Heràclit, el riu, com tot, canvia d’estructura...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Els presocratics
  • Els Presocratics
  • Els presocràtics
  • PRESOCRATICS
  • presocratics
  • Presocratics
  • PRESOCRATICS
  • Presocratics

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS