Els quarks

Páginas: 2 (379 palabras) Publicado: 4 de enero de 2014
són un tipus de partícula elemental, i un component fonamental de la matèria. Es caracteritzen per tenir una càrrega elèctrica fraccionària (+2/3, o -1/3; -2/3, o +1/3 els antiquarks) així com lacàrrega de color, és a dir, la magnitud activa en la força nuclear forta. Tots els quarks tenen un espín de ћ/2.
Els quarks estan sotmesos a les forces gravitatòria, electromagnètica, nuclear feble inuclear forta. Actualment hom pensa que existeixen sis tipus, anomenats sabors, de quarks diferents: amunt, avall, estrany, encantat, fons i cim, més els seus respectius antiquarks.

Generacions:Els quarks formen, en grups de tres, els neutrons i els protons. També es poden agrupar per parelles, formant mesons, o en grups més nombrosos per a formar altres tipus de partícules. La matèriaordinària està formada per quarks i leptons.

-primera generació, formada pels quarks amunt (u, de l'anglès "up"), avall (d, de l'anglès "down"). Són els integrants del protó (uud), i del neutró (udd), id'altres hadrons. El protó és format per dos quarks u i un quark d, mentre que el neutró es constitueix de dos quarks d i un quark u. Aquests últims quarks s'anomenen quarks de valència. A bandad'aquestes combinacions típiques de tres quarks (anomenades barions), n'hi ha combinacions de dos quarks (mesons) i de cinc (pentaquarks).

-segona generació, formada per els quarks encantats (c del'anglès "charm"), estrany (s de l'anglès "strange").

-tercera generació, formada pel quark cim (t de "top", o "truth"), i el quark fons (b de "bottom", o "beauty").

Origen de la paraula:
SegonsMarkus Thoma Murray Gell-Mann (Premi Nobel de 1969 hauria creat la paraula quark fent referència a uns versos de James Joyce (1882-1941), inclosos a la novel·la Finnegans Wake, on es pot llegir: "Threequarks for Muster Mark". El significat d'aquesta paraula no està gens clar. Joyce podria haver convertit "quart" (un quart de litre de cervesa), en "quark", per la seva semblança fonètica, però...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Quarks
  • Quarks
  • QUARKS
  • quarks
  • Los quarks
  • Quarks
  • Quarks
  • Quarks

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS