Els Sofistes Def

Páginas: 5 (1185 palabras) Publicado: 14 de octubre de 2015
Els sofistes:
Introducció
La sofística és el moviment cultural determinant del segle V aC. Es pot considerar com el triomf de la democràcia, perquè posa el debat com a centre de la vida de la ciutat. Els sofistes eren mestres ambulants que anaven de ciutat en ciutat ensenyant els joves rics a discutir a l'àgora i cobraven per fer-ho. L’ideal grec és el de bastir una ciutat dominada per lasaviesa i els sofistes són l’expressió d’aquest ideal. Els sofistes s'interessaven essencialment per l’home (és a dir el ciutadà) i pels problemes de retòrica i de dret, en la mesura que s’interessaven sobretot pel problema de la convivència.
Defensaven una teoria relativista sobre el món que per a ells era consubstancial amb la democràcia. Tot són opinions i tant li fa una opinió com l'altra sis’argumenten d’una forma coherent, perquè al cap i a la la democràcia no és un món de certeses científiques sinó un contrast continuat de parers. L'important és que la convivència en la ciutat estigui ben afermada i que es respecti la diversitat d’opinions i d’interessos, (que és tant com respectar la diversitat dels humans). Per això cal que els diversos parers estiguin ben argumentats i que siguincapaçes de persuadir, tot i que no siguin "veritat" en el sentit que un científic donaria a aquest mot.
La sofística és un moviment cultural amb molts autors i constitueix una expressió de democràcia, en la mesura que la democràcia significa pluralisme de les opinions i llibertat d’expressió. Les seves tesis essencials poden resumir-se de la següent manera.
NIHILISME ONTOLÒGIC: No existeix un éssersubstancial i permanent al canvi.
FENOMENISME: L’aparença és l’única forma de ser real.
SUBJECTIVISME: L’home és l’únic criteri de veritat dels judicis.
SENSISME: L’experiència és l’única font de coneixement.
ESCEPTICISME: No existeix veritat universal: Tot pot ser a la vegada veritable i fals
CONVENCIONALISME: La societat no és un fet natural sinó que és el resultat d’un pacte
POSITIVISME: Les lleisjurídiques i morals han estat dictades pels homes, no pels déus.
RELATIVISME: Les normes socials estan en funció de cada societat: de cada època i dels interessos de cada moment

Un cop sintetitzats els punts principals dels sofistes, voldriem adjuntar un video que explica d’una manera molt clara tota la seva història i característiques:
http://www.youtube.com/watch?v=1GYSreGdE_w&feature=relatedActivitats
Quin són els problemes que es plantegen els sofistes en aquests textos?
En aquestes pàgines observem varis problemes plantejats pels sofistes. En primer lloc es qüestiona la possibilitat del coneixement i es debat sobre aquest aspecte; posteriorment, es creia que el coneixement era relaitu i es nega la idea de coneixement com absolut (encara que va causar molta polèmica). Per altra banda,hi han dubtes per saber si el coneixement és provisional o limitat i la validesa d’aquest. Aquests són els punts més destacats dels problemes que tenien en ment relacionats amb el coneixement, fet que els preocupava enormement. I, finalment, un altre dels problemes que es reflecteixen és l’existència de la realitat i de què depen aquesta. En conclusió, l’últim problema que trobem és la idea de:“Hem de creure tot el que percebem?”.

Quines solucions hi van donar?
Respecte el primer problema (és possible el coneixement?) els sofistes consideraven que el coneixement anava lligat amb la formació de cadascú. No significava tant la quantitat de coneixement de cada individu, sinó la “qualitat” d’aquests. En aquest apartat cal destacar la figura e Gòrgies que defensava l’escepticisme: “elconeixement és impossible”.
El segon conflicte que hem ficat (negació del coneixement com a absolut), creiem que es basa en una clara idea, la subjectivitat de cada persona. És a dir no podia haver-hi un coneixement absolut, ja que, depenent de la persona allò que és dolent per a uns pot ser bo per als altres i al contrari.
El tercer problema plantejat (coneixement és provisional i limitat?)...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ELS SOFISTES
  • Els Sofistes De Socrates
  • Els sofistes i sòcrates
  • Els sofistes y socrates
  • Socrates i els sofistes: característiques
  • Defer
  • DEFE
  • defe

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS