Els taurons

Páginas: 5 (1148 palabras) Publicado: 18 de marzo de 2010
ELS TAURONS

Miquel Parejo Arroyo
3er B - CEIP Canigó
Març del 2.009

ELS TAURONS

Els taurons són peixos vertebrats. Pertanyen a la classe coneguda amb el nom de condrictis, que vol dir que tenen esquelet cartilaginós a diferencia de la resta de peixos, que tenen l’esquelet ossi.

CARACTERISTIQUES GENERALS

1. Són éssers primitius, que han aconseguit èxit en l'escala evolutiva.E! Seu origen data de fa 450 milions d'anys; 200 milions d'anys abans que els dinosaures.
2. Es coneixen unes 350 especies de taurons a tot el món.
3. Viuen generalment en aigües temperades o tropicals. La majoria als oceans, tot i que algunes especies poden viure a llacs o rius.
4. Estan considerats com els superdepredadors de les comunitats marines, comparables als grans carnívorsdels ecosistemes terrestres. S'alimenten de peixos, cefalòpodes (calamars), equinoderms (garotes), crustacis (crancs), mamífers marins (dofins), etc.
5. Els taurons balena són però, una excepció, s'alimenten filtrant l'aigua.
6. Es consideren especies majoritàriament solitàries.

COM SÓN ELS TAURONS

La seva mida pot variar des de 20 cm del "tauró negret", fins els 12 m dels "tauronsbalena".
Tenen el cos extraordinàriament hidrodinàmic amb aletes pectorals rígides i una cua flexible i potent, que els permet moure's a gran velocitat i agilitat a l'aigua. Agafen velocitats de 1-3 Km/h i en els atacs de 50-60 Km/h.
El seu cos es mes pesat que l'aigua i tendeix a enfonsar-se. Al no tenir bufeta natatòria com tots els altres peixos, han desenvolupat una sèrie de mecanismes que elsgaranteixen la flotabilitat.
Esquelet intern cartilaginós (com el de les orelles o nas de les persones), es lleuger i flexible. Fetges grans i allargats que contenen esqualè (substancia oliosa).

[pic]
Aletes pectorals rígides que possibiliten l'ascens ràpid quan avancen.
Aletes pectorals: als dos costats del cos. S'utilitzen com a guies i estabilitzadors a l'aigua.

Aleta dorsal: Tots elstaurons en tenen una, en algun cas dues. Ajuda a l'estabilitat dels taurons.

Aleta caudal o cua: La forma i mida varia segons les especies. La utilitzen per a nedar i per executar els canvis sobtats de direcció.

Fenedures branquials: Els taurons presenten entre 5 i 7 fenedures a cada costat de la cara. Tenen la funció de protecció de les brànquies, com l'opercle als peixos osteïctis. És ellloc de sortida de l'aigua, que ha entrat per la boca i ha passat per les brànquies, en la respiració.

La pell dels taurons és molt dura. Està recoberta d'escates placoidees (diferents a les dels altres peixos) o denticles dèrmics d'estructura semblant a les dents i que donen consistència rasposa a la pell (com si fos paper de vidre). Tenen funció protectora. La seva distribució els permetcanalitzar l'aigua pel seu interior produint un flux que disminueix el fregament.

Les dents
Els taurons no es queden mai sense dents. Dins la seva boca, en tenen varies fileres, així quan les perden o se'ls hi trenquen son reemplaçades ràpidament per altres dents de la fila posterior.
Segons el tipus d'alimentació que es propi de cada espècie presenten un tipus o altre de dents.
Les mandíbules enles quals es troben son capaces de generar pressions superiors als kg/cm2.

La respiració
Els taurons a l’igual que els altres peixos, utilitzen l'oxigen dissolt a l'aigua. L'aigua entra per uns forats laterals -espiracles- i, un cop ha passat per les brànquies, surt per les fenedures branquials.

La digestió
Es una digestió lenta. Tenen un gran estomac de parets gruixudes i rugoses i unpetit però voluminós intestí, modificat per un sistema exclusiu: la vàlvula espiral, que dona l'aparença interna d'escala de cargol, augmentant la superfície d'absorció del menjar.

La reproducció
Es reprodueixen de diverses formes segons les especies:
. R. Ovípara (posen ous externs) Es característica la càpsula còrnia mes menys transparent que disposa d'uns apèndixs per fixar-se a les algues....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ELS TAURONS
  • Els crustacis
  • Els Mites
  • Els presocràtics
  • els tensoactius
  • Els Perifèrics
  • Els aliments
  • Els ecosistemes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS