Els Temps D'Oci

Páginas: 5 (1056 palabras) Publicado: 27 de noviembre de 2012
Temps d'oci
·Les termes (thermae). Les termes a part de ser uns establiments construits per a la higiene personal dels ciutadans romans, també eren un lloc de reunió social i de tertúlies, ja que la majoria de les cases no tenien lavabo i molts romans anaven a fer les seves necessitats a unes latrines públiques que hi havia a les termes. A les termes, a més s'hi podien practicar exercicisgimnàstics a la palestra o gaudir d'un bon massatge i de tractaments amb perfums. Els esclaus cuidaven les instal.lacions, renovaven l'aigua de les piscines i eren els encarregats de mantenir la temperatura de les calderes. La calefacció de les diferents sales s'obtenia gràcies a l'aire calent que provenia d'un forn i s'escampava per sota el paviment (hypocastrum). Els banys estaven oberts de del migdiafins que es ponia el sol. Si les termes no disposaven d'un espai separat per dones i homes unes hores hi anaven els homes i unes altres les dones. Estructura: A prop de l'entrada hi havia el vestidor(apodyterium). Hi havien dues sales de banys, una dirigida al bany fred (frigidarium) i l'altre al calent (caldarium). A prop del caldari hi havia una habitació per fer suar el cos amb diferentestemperatures, que es regulaven segons l'obertura de una finestra que estava al sostre (laconicum o sudatorium). També hi havia una sala de massatges (unctorium). I hi havia un pati aporticat per fer exercici (palaestra). A prop de les termes es podien trobar uns locals dirigits a la venda de menjar i begudes (popinae). Destaquen les termes de Caldes de Montbui, Caldes de Malavella, Sant Boi, Segòbrigai Baetulo.

·El teatre (theatrum). Era una construcció romana destinada a oferir espectacles teatrals, era la part més noble i civilitzada dels espectacles públics que s'oferien als ciutadans romans. Els orígens del teatre són a Grècia, al seu orígen les representacions eren de caràcter religiós peró amb el temps es va anar perdent aquest esperit. A Roma, el teatre mai va tenir la mateixaimportància que a Grècia ja que el poble romà veia les representacions com una simple diversió. Al començament es construïen uns teatres desmuntables fets de fusta, però a partir del segle I a.C. es van començar a construïr de pedra, seguint les estructures dels grecs, encara que hi van introduïr millores. Estructura: El teatre tenia unes graderies per als espectadors que eren esglaonades i en formacircular(cavea), les primeres files eren reservades als senadors, les següents als cavallers i la resta al poble. S'hi entrava per uns accessos (vomitoria) que donaven a unes escales (scalae), que separaven les graderies en sectors verticals (cunei). Uns passadissos circulars (baltei) dividien les grades en tres sectors horitzontals (maenia): l'imma cavea era el sector inferior, la media cavea, elcentral, i la summa cavea, el superior. Hi havia una zona semicircular al peu de la graderia reservada als senadors que era l'orquestra (orchestra). L'escenari (scaena) contava de diferents sectors: el proscarium que era una plataforma rectangular i allargada on actuaven els sectors, el postscaenium que era on es vestien els actors i el subscaenium era el lloc on es guardava la maquinària. Lacaracterística mñes destacable dels teatres era la seva qualitat acústica. Destaquen els teares de Cartagena, Segòbriga, Clúnia, Sagunt i Mèrida.

·L'amfiteatre (amphitheatrum). Ave Caesar, morituri te saludant aquesta es la salutació que li feien els gladiadors a l'emperador, i llavors ja podia començar la lluita. L'amfiteatre era un edifici on es representaven lluites entre gladiadors i/o feres.,i la mort de les persones que havíen sigut condemnades a la pena capital. Eren edificis decoberts, però els dies que hi feia mal temps el cobrien amb un tendal (velum). La lluita de gladiadors era l'espectacle preferit dels romans. Els gladiadors eren presoners de guerra o criminals condemnats a mort, esclaus o joves, els quals seduïts pel espectacle, en feien la seva professió. Els gladiadors...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Els Motor De Dos Temps
  • els temps de sara
  • Temps Era Temps
  • El Temps
  • el temps de les cireres
  • El temps de les cireres
  • Temps moders
  • El temps de les cireres

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS