Els Volcans

Páginas: 5 (1007 palabras) Publicado: 13 de abril de 2012
ELS VOLCANS

ELS VOLCANS
FORMACIÓ DE VOLCANS
Els volcans es poden formar en tres zones diferents:
- Zones de subducció: Una placa oceànica s’enfonsa sota una placa continental, la placa que s’enfonsa es fon i es forma una serralada costanera on abunden els volcans. També hi ha zones de subducció quan xoquen dues plaques oceàniques, en aquest cas es forma un arc d’illes volcàniques.
- Zonesde rift: Quan hi ha una separació de plaques, els volcans omplen les fissures amb colades de lava i generen les dorsals oceàniques. Aquests volcans són coneguts com volcans de rift.
- Punts calents: Hi ha zones de l’astenosfera en que les temperatures són més elevades, això genera extenses acumulacions de magma, que puja, i pot travessar la placa litosfèrica que hi ha al damunt per algunafissura.
L’ESTAT D’UN VOLCÀ
Un volcà està actiu quan emet lava, gasos o mostra activitat sísmica.
Un volcà està apagat o dorment quan està inactiu de fa temps, però encara pot entrar en erupció.
Un volcà extingit és el que ja no pot produir una erupció mai més.
FASES DE L’ERUPCIÓ D’UN VOLCÀ
- Fase inicial: Expulsió de gasos pel cràter que, de vegades, van acompanyats de petits tremolors de terra.- Fase paroxismal: Els gasos surten, cada cop en quantitats més grans i de forma més violenta. Expulsió de cendres que es van acumulant al voltant del cràter i donen lloc al con volcànic. El sòl s’esquerda i, finalment surt la lava.
- Fase terminal: Les explosions i emissions disminueixen i es van fent menys freqüents fins que el volcà entra en repòs.

ANATOMIA D’UN VOLCÀ

EFECTESDESTRUCTIUS DELS VOLCANS
Colades de lava: La lava és una massa formada per roques en estat líquid juntament amb alguns minerals sòlids. Les més perilloses són les de tipus bàsic, pel fet de que són ràpides i fluides.
Les colades poden destruir construccions de tot tipus.
Els gasos: El magma conté grans quantitats de gasos. Aquests s’escapen quan el magma arriba a la superfície i formen grans columnes degas.
Caiguda de piroclasts: Els piroclasts són fragments de lava llançats a l’aire que arriben a solidificar-se totalment o parcialment en ple vol. Si el magma és viscós més quantitat de piroclasts són expulsats.
Provoquen riscos per impactes directes i per acumulació, ja que pot ocasionar l’esfondrament d’edificis. Les que romanen en suspensió en l’atmosfera generen riscos per a l’aviació.Lahars: Són grans esllavissades o colades de fang que baixen pels vessants. S’originen quan les cendres volcàniques es barregen amb l’aigua procedent de llacs volcànics, de la fusió de neu del cim del volcà o de precipitacions intenses.
Explosions: Els volcans amb laves viscoses poden provocar fortes explosions. Les més greus corresponen a erupcions freàtiques que es produeixen quan el magma entraen contacte amb un aqüífer, això augmenta l’índex d’explosivitat.

TIPUS D’ACTIVITAT VULCÀNICA
TIPUS HAWAIANA
La lava és molt fluida, es diposita en capes i produeix colades força extenses. L’expulsió de gasos és molt tranquil·la.

TIPUS ESTROMBOLIÀ
La lava és menys fluida que la Hawaiana, les colades són menys extenses i els gasos es desprenen en explosions moderades. També produeixenpiroclast.

TIPUS VULCANIANA
Les laves són espesses i lentes que s’allunyen poc del cràter i s’endureix ràpidament. S’expulsen també, piroclast.

TIPUS PELEANA
Són extremadament destructives. La lava és molt viscosa i no forma colades. Sovint es formen núvols roents carregats de gasos i cendra.

TIPUS ULTRAPELEANA
La lava és extremadament viscosa i no forma colades de lava. Origina coladespiroclàstiques molt grans. És la activitat volcànica més violenta.

TIPUS PLINIANA
Estan associades a magmes àcids, tenen un alt grau d'explosivitat i s'expulsen grans volums de gas, fragments i cendres (núvol piroclàstic).

VULCANISME ATENUAT
FONTS TERMALS
Estan en zones volcàniques i posseeixen aigües a temperatures elevades. Les masses de magma situades en profunditat escalfen les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Els volcans
  • Volcans
  • Volcans
  • BIOLOGIA Volcans
  • treball de volcans
  • Volcans
  • Volcans i Terratremols
  • Els Mites

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS