Em Plau D'Atzar... J. V. Foix

Páginas: 5 (1214 palabras) Publicado: 28 de enero de 2013
Comentari del sonet de JV FOIX: “Em plau d’atzar...”

Em plau, d’atzar, d’errar per les muralles
Del temps antic i, a l’acost de la fosca,
Sota un llorer i al peu de la font tosca,
De remembrar, cellut, setge i batalles.

De matí em plau, amb fèrries tenalles
I claus de tub, cercar la peça llosca
A l’embragat, o al coixinet que embosca
L’eix, i engegar per l’asfalt sense falles.

Ienfilar colls, seguir per valls ombroses,
Vèncer, rabent, els guals. Oh món novell!
Em plau, també, l’ombra suau d’un tell,

L’antic museu, les madones borroses,
I el pintar extrem d’avui! Càndid rampell:
M’exalta el nou i m’enamora el vell.



Comentari

Introducció:

Localització
“Em plau d'atzar...” de J. V. Foix, pertany al recull poètic Sol i de dol publicat el 1947, però ambpeu d'impremta del 1936. J.V. Foix va ser un poeta eclèctic que no volia ser etiquetat en cap moviment: ell es considerava “investigador en poesia”. De totes maneres, nosaltres l'analitzarem des del seu vessant surrealista ja que els temes i les tècniques utilitzades en aquest que comentarem són pròpies d'aquest moviment avantguardista.
El Surrealisme és un moviment d'avantguarda que sorgeix aParís el 1917 i s'acaba el 1940 amb l'entrada dels nazis a la ciutat francesa. Aquest moviment es caracteritza perquè pretén assolir el coneixement de la “suprarealitat”, és a dir la realitat amagada en el nostre subconscient a través del món dels somnis, la psicoanàlisi i l'escriptura automàtica.
Tema
“Em plau...” expressa el gust del poeta per dos pols oposats: la modernitat i la tradició, allò queés nou i allò que és vell.
Estructura externa: Es tracta d'un sonet de versos dcasíl·labs.
Estructura interna: Es pot dividir en 4 parts.
Esquema.

Desenvolupament:

Tema i intencionalitat: Tal com ja hem dit, el tema principal del poema és la voluntat d'expressar el gust del poeta per tot allò que és antic, vell i tradicional però sense deixar de banda les innovacions pròpies del seutemps. En aquest cas, la tradició està emmarcada en un món medieval: muralles, temps antic, remembrar setge i batalles; i la modernitat ve representada pel giny de l'automòbil i la velocitat: claus de tub, embragat, asfalt, rabent … L'ús de la paradoxa, símbol de la complexitat de la psicologia humana, és una de les tècniques literàries del surrealisme i és un recurs que Foix utilitza en els seuspoemes amb la voluntat d'explicar una realitat, la seva. En aquest sentit, aquest recurs no és gratuït: Foix va començar llegint els clàssics catalans (March, Llull, Jordi de Sant Jordi) i italians (Dant, Petrarca) que el van influir en tota la seva creació literària, però també va contribuir a la recepció dels moviments d'avantguarda a Catalunya.
Estructura externa: El poema presenta la forma desonet, amb dos quartets i dos tercets de versos decasíl·labs. La rima és consonant i creuada (ABBA ABBA CDD CDD). Formalment, doncs, observem que el poema no és gens avantguardista, ans al contrari: presenta una forma mètrica pròpia del Renaixement i a més, el vers és el clàssic medieval català: decasíl·lab amb cesura (4+6).
És un poema perfecte des del punt de vista formal, però aquí també juga:les estrofes no es corresponen amb les idees: (en la primera estrofa parla del món antic, però quan parla del món nou utilitza la segona estrofa i els dos primers versos del primer tercet). Veiem-ho en l'estructura interna.

Extructura interna: Pel que fa al contingut, hi distingim 4 parts:
Comprèn la primera estrofa: ens parla del plaer que sent pel món antic (errar per les muralles, remembrarsetge i batalles), pel capvespre (l'acost de la fosca), per la calma (sota un llorer i al peu de la font tosca). Ens remet a un temps medieval, quan Catalunya era poderosa.
Comprèn la segona estrofa i els dos primers versos de la tercera estrofa: ens parla del gust que sent per aquest món “novell” de les innovacions mecàniques (fèrries tenalles, claus de tub, peça llosca, embragat, coixinet,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Em Plau D'Errar, D'Atzar Per Les Muralles
  • Comentari de text "Em plau d'atzar d'errar per les muralles" de J.V. Foix
  • Octógono J&V resguardo
  • Uso De La B V G J
  • PPT Caso J V Resguardo
  • Ortografia, uso y, h, j, b, v
  • Usos de la B V G J y H
  • Ortografía b-v j-g Ll-y

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS