Em Plau D'Errar, D'Atzar Per Les Muralles

Páginas: 5 (1109 palabras) Publicado: 14 de noviembre de 2012
COMENTARI DE TEXT
Em plau d’atzar, d’errar per les muralles
El poema Em plau d’atzar, d’errar per les muralles pertany al llibre de sonets Sol, i de dol. Aquest llibre de sonets va ser escrit per Josep Viçenç Foix.
Josep Vicenç Foix va néixer a Sarrià, Barcelona, l’any 1893. Va començar la carrera de dret, però donada la seva afició a la lectura, va decidir abandonar-la. Foix va començar apublicar abans de la guerra civil espanyola, però el seu reconeixement com a prestigiós poeta no li va arribar fins ben entrada la dècada dels cinquanta.
El 1917, J. Folguera l’incorpora a La Revista, i l’any següent, Foix esdevé el director de Trossos. Els anys 1927 i el 1932 Foix va publicar Gertrudis i KRTU, respectivament, dos llibres de prosa poètica fortament influïts pel surrealisme.
Laguerra civil espanyola i el franquisme van suposar un obstacle en el seu treball periodístic, però, un cop La Publicitat va esdevenir catalanista, Foix va començar a dirigir la secció literària i hi col·laborava diàriament sota el pseudònim de “Focius”. Després d’un llarg període de silenci, l’any 1947 va aparèixer la seva primera obra poètica Sol, i de dol.
Foix combinava la tradició humanísticacatalana amb els corrents literaris més nous, els quals adapta amb una peculiar originalitat. Ell mateix es definia com “un investigador en poesia”. La seva actitud la resumeix amb el conegut vers “M’exalta el nou i m’enamora el vell”.
El 1956 va publicar Del diari 1918, una continuació de Gertrudis i KRTU, i és, alhora, una evolució pel que a la concepció filosòfica del món o a les idees delpoeta. A partir d’aquest moment, va començar a publicar amb més regularitat els seus poemes i les seves proses poètiques. L’últim llibre poètic en prosa que va escriure és Cròniques d’ultrason, publicat el 1985.
D’entre la seva obra poètica destaquen el llibre de sonets, ja mencionat abans, Sol, i de dol (1974), On he deixat les claus (1953) i Desa aquests llibres al calaix de baix (1964).
L’any1973 li va ser concedit el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i va ser un dels primers cinc membres i Soci d’Honor de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.
Foix va morir a casa seva per causes naturals el 29 de gener de 1987, l’endemà d’haver fet 94 anys.
L’obra poètica en vers i prosa de J.V. Foix recrea un viatge per la identitat mitjançant la diversificació de veus i personatges,però donant lloc a una sola veu original que les reuneix a totes. Foix va formar-se en el noucentisme, però va anar més enllà i va convertir-se en el poeta català de les avantguardes. Malgrat tot, mai va escriure subjecte a la modernitat i sempre va mantenir molt present la tradició.
El moviments intel·lectuals en els que es trobava J. V. Foix van ser el noucentisme i l’avantguardisme. Elnoucentisme és un moviment cultural i polític al servei de la burgesia catalana nacionalista i conservadora. És un moviment cívic i utilitza l’arbitrisme i el classicisme. L’Avantguardisme és el conjunt de moviments literaris i artístics de principis del segle XX i que defensava el progrés tècnic. Hi va haver diferents moviments avantguardistes, tals com: futurisme, ultraisme, cubisme, creacionisme,dadaisme i surrealisme.
Aquest determinat poema, Em plau d’atzar i d’errar per les muralles, pertanyent al llibre de sonets Sol, i de dol, és un sonet que contraposa dos elements aparentment oposats: el nou i el vell, o dit d’una altra manera, la tradició i la modernitat. El sonet és una forma mètrica pròpia del renaixement molt utilitzada també en la poesia moderna i que normalment presenta duesidees contràries que acaben en una síntesi.
En la primera quarteta ens parla del món antic (tradició) i ens associa aquest món al vespre, al record, a la calma, a l’ombra.
En la segona ens parla del món nou (modernitat) i l’associa al matí, a la velocitat, a la trobada de coses noves. I, a més, podem observar com aquesta velocitat la compara amb la velocitat que pots adquirir anant en cotxe....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari de text "Em plau d'atzar d'errar per les muralles" de J.V. Foix
  • Em Plau D'Atzar... J. V. Foix
  • LA MURALLA
  • la muralla
  • La Muralla
  • muralla
  • La Muralla
  • em que se yo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS