Emprion, L'Antiga Empúries

Páginas: 8 (1929 palabras) Publicado: 28 de octubre de 2012
ARQUEOLOGIA

VISITA A EMPÚRIES



INTRODUCCIÓ:

Els grecs foceus van arribar a les costes de Marsella (Massàlia), un cop allà van decidir establir-se a Sant Martí d’Empúries, un enclavament de mercaders o “emporion” que data del segle VI a. C. La situació del nou enclavament era òptima per l’intercanvi i pel comerç de mercaderies. Aquest enclavament, primerament anomenat “emporion”, vapassar a dir-se “Palaià Polis” (Ciutat Vella) situat al mateix lloc on avui hi ha el poble de Sant Martí d’Empúries. Gràcies a la intensitat del comerç i l’augment de població, van fer que ocupessin un nou lloc a terra ferma, conegut com a Neàpolis (Ciutat Nova), actualment Empúries.

A l’any 218 a. C es va dur a terme el primer desembarcament romà a la Península i va tenir lloc prop d’Empòrioncomandada per Geu Corneli Escipió. Així doncs va començar la Segona Guerra Púnica, els cartaginesos es van enfrontar amb els romans per l’hegemonia del territori; els grecs instal·lats a Empòrion es van aliar amb els romans per por a perdre les relacions comercials, car els cartaginesos també pretenien crear noves rutes de comerç. Acabada la guerra, els romans van arribar a Empòrion amb la intencióde sufocar la revolta de les poblacions ibèriques per la forta repressió de Cató, el nou Cònsol. Quan la presència militar romana es va consolidar, Empòrion va gaudir d’un període de prosperitat. A l’època d’August les ciutats romana i grega es van unir físicament amb el nom de Municipium Emporiae. Amb el pas del temps altres ciutats guanyaven importància com és el cas de Barcino, Tarraco oGerunda, però Empòrion, va començar a perdre importància. Al segle III a. C. la ciutat romana i la Neàpolis van ser abandonades.

CIUTAT GREGA (NEÀPOLIS): en la nova ciutat grega podem trobar:

Factoria metal·lúrgica: és un complex industrial situat a les afores de les muralles de la ciutat, i data del segle I aC.

Muralla del sector meridional: aquesta muralla fou bastida amb pedres de gransdimensions o ciclòpiques. El sector que està més ben conservat és el de la porta d’accés a la ciutat. Als dos costats de la porta trobem dos torres que la flanquegen. Formava part del sistema defensiu de la ciutat. Està datada del segle II aC.

Asklepíeion: un cop dins la ciutat, hi ha una plaça on es pot veure un temple in antis dedicat a Asklepios, déu grec de la medicina. Actualment el que podemveure és una reproducció de l’estàtua, ja que l’original es va trobar en el fons d’una cisterna. Aquesta estàtua fou esculpida en marbre del Pentèlic i data del segle II aC.

Serapíeion: just davant del temple anterior, trobem el temple dedicat a Zeus Serapis. Aquest temple està construït sobre el parament de la muralla. El temple està datat del segle I aC.

Els filtres d’aigua: aquestfiltres estan datats del segle III a. C. Les àmfores que es poden veure tenien un orifici a la base i devien estar plenes de materials filtrants.

La Casa d’Atri: aquesta casa està datada del segle II a. C. És un habitatge unifamiliar, l’objectiu d’aquest edifici és residencial i està situada al voltant d’un pati amb celobert.

La factoria dels salaons: en aquesta factoria és on es realitzaven lesconserves i altres productes típics per cuinar, com el garum, està situada al carrer que uneix els temples de culte religiós amb l’àgora i l’estoa, encara avui dia podem veure els recintes on es feien les salses i conserves. Aquesta factoria data del segle I d. C.

La Casa del Peristil: és un habitatge unifamiliar de caire residencial situat en un petit jardí. La casa del peristil està datada delsegle II a. C.

Macellum: era un petit mercat articulat al voltant d’una gran cisterna d’ús públic. Data del segle II a. C.

L’Àgora i l’Estoa: l’àgora devia estar porticada i en un dels costats hi havia un pou d’ús públic. La plaça, la creua un ampli carrer que desembocava al mar. A la vora de l’àgora trobem l’estoa, les restes de la qual estan molt degradades.

Clavegueram: encara s’hi...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Empuries
  • Empúries
  • empuries
  • Empúries
  • Trabajo sobre Empuries
  • L'Alcoià, l'Antiga Asturies?
  • L'antiga grécia
  • Enginyeria civil a l'antiga Xina

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS