Empuries

Páginas: 5 (1199 palabras) Publicado: 23 de mayo de 2012
[pic]

1. Què són els ibers? Son un conjunt de pobles, i era una cultura autòctona que no constituïen una comunitat política els habitants de la qual vivien en petits
poblats.
2. A més dels grecs, amb qui mantenen relacions els ibers per la mediterrània? Apart dels grecs mantenien contacte amb els fenicis,els púnics de l’illa de divisa i els atruscus.
3. Quina ésla causa per la qual els grecs, del segle VIII i VII aC s’expandeixen per la mediterrànies? Va ser principalment pel creixement demogràfic i l’escassetat de recursos,això va provocar un important moviment migratori que va donar curs a un periode d’establiment de colònies de poblament al llarg del Mediterrani.
4. Què són els Foceus? Els foceus son colonitzadors grecs que provenien deciutat focea.
5. Quina ciutat de l’Alt Empordà , es creu que funden, el segle VIII , els grecs procedents de l’illa de rodes? La ciutat de Rode que es ara l’actual Roses.
6. Quina ciutat funden els foceus l’any 575 aC en la desembocadura del riu Fluvià , al sud de la badia de roses? Empòrion va ser fundada el segle 575aC per els foceus .
7. Què és la Paleàpolis ( palaia polis)? Esla ciutat antiga.
8. On suposadament situem, actualment, el que va ser l’illot de la palaia polis?
El situem actualment on ara es St. Martí d’Empúries .
9. Sota la influència de quina ciutat va quedar la palaia polis durant els primers anys de la seva existència? Va quedar sota la influencia de la ciutat de Marssalia, l’actual Marsella.
10. Què vol dir Empòrion en grec?Vol dir mercat.
11. Què és la Neàpolis, a quin any es fundà i per quina raó es funda? Es la ciutat nova, es va fundar el segle 550aC i es va fundar per crear un centre d’intercanvi mercantil.
12. A finals de quin segle Empòrion encunyà moneda pròpia? A finals segle V aC I com s’anomena? Les monedes s’anomenaven dracmas.
13. Ja el segle VI aC, Empòrion fou un dels centrescomercials més importants. Quins productes arribaven al seu port emporità? Arribaven productes de Grècia, com oli, vi, ceràmica, armes, perfums i articles exòtics.
14. A què es dedicava la població d’ Empòrion? Es dedicaven a la navegació i al comerç i uns altres elaboraven manufactures pròpies com ara , ceràmiques, teixits de llits i probablement sal.
15. Quins productes eren necessarisd’aconseguir per als habitants d’ Empòrion i,per tant, intercanviaven o compraven els seus productes amb els pobles veïns?Eren intercanviats per productes agrícoles , sobretot cereals,metall com ara el coure el plom la plata i el ferro.
16. De quin segle són les ruïnes gregues d’Empúries que són visibles actualment? Les ruïnes gregues d’Empúries corresponen al segle I i II aC.
17. Què ésl’asklepeion i aquí va dedicat? Era un conjunt arquitectònic format per tres temples altes i canalització d’aigües , i estava dedicat al culte , el deu grec de la medicina esclepi i acudien les persones quan estaven malaltes.
18. Què és l’àgora? L’àgora era el centre de la vida política i comercial que estava envoltat d’edificis porticats i d’estàtues.
19. Què és la stoà? Es l’edificiporticat on s’aglutinaven les principals activitats política i administratives i comercials es tractava d’un gran edifici suportat per columnes.




[pic]


1. Segons la cultura popular, com és un peu grec i un peu romà El peu d’un grec es quan te el segon dit més llarg que el dit gros i un peu romà es quan te el dit gros més llarg.
2. Quan comencen les excavacionsd’Empúries? Van començar el 23 de març de 1908.
3. Qui fou el director,arquitecte modernista, historiador i polític, de les excavacions per cercar l’anima de Catalunya? Va ser Josep Puig i Cadafalch.
4. Mira la wikipèdia i cita les dues cases més conegudes d’aquest arquitecte modernista? Casa de les Punxes i casa Ametller.
5. Qui fou l’arqueòleg que va ser al davant de l’excavació...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Empúries
  • empuries
  • Empúries
  • Trabajo sobre Empuries
  • Emprion, L'Antiga Empúries

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS