Endocrinologia

Páginas: 17 (4244 palabras) Publicado: 29 de noviembre de 2014
Tema 7. Endocrinologia

Ciència que estudia la integració química dels organismes.

7.1. Conceptes de hormona i sistema endocrí. Mecanismes de acció hormonal.
La regulació i coordinació de funcions de les diferents cèl·lules del organisme es realitzen a traves de sistemes; nerviós i endocrí. El nerviós es transmet per naturalesa elèctrica (mes ràpid) i l’endocrí utilitza senyals més lentesde naturalesa química; les hormones.

Una hormona es una substancia química que es sintetitza en una glàndula de secreció interna o una glàndula endocrina, i que es abocada a la sang per regular el creixement o l’activitat de les cèl·lules sent transportades a una altre part del cos.
Actuen com mecanismes químics i nomes exerceixen al seva funció sobre aquelles cèl·lules que tinguin en lesseves membranes els receptors específics per reconèixer-les.
La naturalesa química de les hormones animals es molt variada, normalment son proteïnes o esteroides, tot i que també existeixen hormones derivades de aminoàcids o inclús de àcids grassos. Les liposolubles tenen els seus receptors en el citoplasma mentre que les hidrosolubles tenen els seus en la membrana cel·lular.
Tant unes comaltres son actives en quantitats molt petites ja que es suficient amb una petita quantitat per produir la resposta del òrgan. I majoritàriament no actuen de manera aïllada sinó que s’influeixen mútuament unes a altres, si tenen la mateix funció diem que son hormones sinèrgiques i si fan l’acció contraria direm que son hormones antagòniques.
Si es produeix en excés s’anomenarà Hiper, i si la quantitates deficitària se’n diu Hipo.
I un cop hagin fet la seva funció seran conduïdes al fetge o als ronyons per ser destruïdes.
Si exerceixen la seva funció sobre cèl·lules veïnes seran hormones de acció paracrina, i si actuen sobre les pròpies cèl·lules on es fabrica seran autocrines.

Funcions:
Coordinen i regulen el mitja intern; metabolisme, funcionament d’òrgans, fluids interns...Regulen el creixement i desenvolupament dels teixits, tant com la seva especialització.
Regulen els cicles reproductius, la conducta...
No tenen un sol efecte, depenent de la situació actuaran estimulant o inhibint.

El sistema endocrí esta format per un conjunt de glàndules endocrines que secreten aquestes hormones. Aquestes glàndules estan distribuïdes per tot el cos i secreten les hormones.Tant les glàndules com les hormones estan controlades pel SNC i tot i que siguin sistemes diferents estan íntimament relacionats formant un únic sistema anomenat sistema
neuro-hormonal que controla totes les funcions vitals del organisme, on el SB s’encarrega de captar estímuls, integrar-los i elaborar una resposta que per altre costat el sistema hormonal s’haurà encarregat de una actuació meslenta que controlarà totes les funcions internes que ocorrerien en l’organisme a traves de la secreció de les glàndules endocrines; aquestes glàndules no tenen conductes secretors així que les hormones van a al sang, i si van a l’exterior o a altres cavitats llavors si que es transporten per conductes secretors i s’anomenen glàndules exocrines (glàndules salivars, sudorípares).
I hi ha duesglàndules endocrines que també es comporten com glàndules exocrines:
el pàncrees que actua com endocrí secreten insulina a la sang i com exocrina ja que allibera els sucs pancreàtics que intervenen en la digestió.
la placenta que te funció endocrina alliberant hormones, i exocrina ja que allibera substàncies de desfet i nutrients al fetus.


-Classificació del sistemes:
1.Sistematic: l’hormona essintetitza i emmagatzema en les cèl·lules associades a la glàndula endocrina, aquesta allibera l’hormona al torrent sanguini quan rep la senyal fisiològica adequada. Ex: alliberació de hormones del hipotàlem en un sistema tancat que assegura que les hormones arriben a la pituitaria anterior.
2.Paracrina: l’hormona es sintetitza a la cèl·lula A i es difon a la B ja que la distancia es molt...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Endocrinologia
  • Endocrinologia
  • Endocrinologia
  • Endocrinologia
  • Endocrinologia
  • Endocrinologia
  • endocrinologia
  • Endocrinología

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS