enemic del poble

Páginas: 3 (619 palabras) Publicado: 3 de enero de 2014
Un enemic del poble- Henrik Ibsen

L’autor de l’obra és Henrik Johan Ibsen, nascut a Skien, Noruega al 20 de març del 1828. La família era de professions relacionades amb la mar, no tenienfacilitats econòmiques. Va acabar emigrant a Grimstad per treballar en una farmacia i més tard va intentar estudiar medicina, al fracassar va dedicar-se de ple a la lliteratura.

Va escriure Catiline sotael pseudònim de B. Bjarme en el 1849, va ser rebutjada en tots el teatres. Es va casar al 1858 am la Suzannah Thoresen, un any després té un fill en Sigurd.

Esdevení director en el Teatre deBergen i Cristiania abans d’anar-se’n del país. Va viure en diferents ciutats europees i va acabar tornant al país natal abans del 1900.

És un dels dramaturgs més importants i va crear el Teatred’idees. Feia un estudi acurat de la psicologia dels personatges i era crític amb la burguesia i el capitalisme. La seva obra es composa per Casa de nines (1879), Els espectres (1881), L’ànec salvatge (1884),La Dama del Mar (1888), entre d’altres.

Va morir a Cristiania (actual Oslo) en el 23 de maig del 1906.

L’obra ‘Un enemic del poble’ està estructurada en tres actes. Els dos primers actes a laseva vegada estan dividits en dues escenes cadascun mentre que el tercer acte només en té una.

Acte I.
Primera Escena, conté 8 seqüències. Representa l’interior de la casa del doctor.



Laescena representa la sala de estar del Doctor Stockmann. Es sencilla pero esta convenientemente amueblada. En la pared de la derecha, hay dos puertas; la más alejada se abre al vestíbulo, la otra alescritorio de doctor. En la pared opuesta enfrente de la pared del vestíbulo, una puerta conduce a los diversos dormitorios del departamento. Adosada a la pared del fondo, una estufa y más cerca, en unsegundo plano un sofá; arriba, un espejo; delante del sofá, una mesa ovalada con pantalla. Al fondo, una puerta abierta da al comedor; la mesa esta puesta para la cena; una lámpara la ilumina....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Poble
  • Paises mas poblados y menos poblados
  • El poble sahrauí
  • Poble D'Oix
  • Institucion El Poblado
  • Comoandamo Los De La Pobla
  • El Poblado De La Biblia
  • Poblado De Moscas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS