Enfermería

Páginas: 8 (1842 palabras) Publicado: 6 de enero de 2013
LES REVOLUCIONS (1776-1848)

1- La revolució americana: de rebel•lió colonial a revolució per la llibertat
Els orígens del conflicte (causes)
Al segle XVIII Gran Bretanya tenia colònies a l’esto d’Amèrica del nord.
Aquestes desenvoluparne un sistema econòmic propi i veien la metròpolis (Gran Bretanya) com una barrera per al desenvolupament.
La tensió política també va créixer. A lescolònies regia un pacte colonial, que concedia bastant autonomia als colons; aixó hi havia unes assemblees que els permitia fins i tot recaptar impostos. Els colons havien de pagar impostos a Gran Bretanya, però no ho feien quasi mai ja que no podien elegir diputats en el Parlament anglés.
Aquesta situació generà el conflicte els impostos. El rei Jordi III va intentar establir entre 1764 i 1766diverses lleis per regular els impostos colonials, però les colònies van protestar i boicotejar els productes anglesos.
El govern anglés va establir Tea acts, en les quals volia monopolitzar el comerç del te (això arruinaria els comerciants americans). Els americans, disfressats d’indígens van atacar uns quants vaixells anglesos carregats de te al port de Boston (motí del Te de Boston).

La guerrade la independència (1775-1783)
En 1774, els representants de les Tretze Colònies es van reunir en el primer congrés de Filadèlfia, en el qual es va redactar una Declaració de drets i es van iniciar els primers moviments d’armes.
Thomas Jefferson va redactar la Declaració dels drets de Virgínia, el 1776. Aquests van ser la base de la Declaració d’independència dels Estats Units, signada el 4 dejuliol del 1776.
Els colons van ser recolzats per França i Espanya, que volien debilitar Gran Bretanya.
Amb la signatura de la pau de Versalles (1783), Gran Bretanya va reconéixer la independècia dels Estats Units.

El llegat de la revolució americana (conseqüències)

La constitució de 1787 va formar una estructura federal on el president controlava el poder executiu i era elegit cada quatreanys mitjançant un sufragi indirecte. El primer president va ser George Washington.
El poder legislatiu era elegit pels ciutadans, i requeia en el Congrés, que estava compost per dues cambres, la Cambra dels Representants i el Senat.
El poder judicial requeia en els tribunals.
La revolució americana va ser un model per a la Revolució Francesa i per als moviments d’independència de la restad’Amèrica.


2- L’esclat de la Revolució Francesa
La situació a França abans de la revolució (causes)
Al començament del 1789 França vivia sengons les normes de l’antic règim. Problemes:
 Pervivia una societat estamental, en es mantenien els privilegis de la noblesa i el clergat .
 Es va aguditzar la situació de crisi econòmica. Afectava principalemnt els preus dels productes bàsics. Això vacrear una rebel•lió contra el clergat , davant el pagament del delme, i la noblesa, acusada per poble d’especular amb el blat.
 El dèficit de la hisenda, va augmentar per les despeses de la guerra americana. Aques dèficit estava provocat perquè els privilegiats no pagaven impostos, i tot el pes queia sobre la burgesia i els camperols.
 També hi havia una crisi econòmica.

La reunió del EstatsGenerals
Els successius ministres d’hisenda de Lluís XVI intentaren frenar la crisi econòmica, però tots arribaren a la mateixa conclusió, cali fer una reforma profunda, i implicava el pagament d’impostos per part dels privilegiats.
El rei va intentar convencer els privilegiats, per això va convocar en 1787 una assemblea de notables, però es van negar a pagar-los.
En 1788 es va declarar lafallida d’hisenda. Aleshores el rei va convocar els Estats Generals. Abans de la reunió dels Estats Generals, cada estament redactava uns quaderns de queixes.
El tercer estat va mostrar el descontentament que sentien cap a l’antic règim. La burgesia es va organitzar en grups polítics, on discutien les noves idees polítiques.
Es van reunir a la primavera de 1789.

L’inici de la Revolució...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Enfermeria
  • Enfermeria
  • Enfermeria
  • Enfermeria
  • Enfermeria
  • Enfermeria
  • Enfermeria
  • Enfermeria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS