Enric Valor

Páginas: 5 (1101 palabras) Publicado: 25 de noviembre de 2013
Enric Valor i Vives va nàixer a Castalla el 1911 en una família acomodada i culta, cosa que li despertà l'interés pels llibres.La situació familiar li permeté, entre altres, estudiar per a mestre mercantil. La família s’endeutà a causa de l’escassetat de la vinya, que era la propietat principal dels Valor. Aquesta crisi marcà la vida del jove Enric, de tan sols 15 anys. Més tard, visqué 6 anyscanviant contínuament de vivenda i poble junt a la seua família fins que s’establiren a València, açò li permeté conèixer diverses geografies. De més major, es va comprometre personalment en la gestió d’una col•lectivitat agrícola en la Castalla natal que li aportà coneixements que inclogué en les seues novel•les. Va ser un rondallista, novel•lista i gramàtic valencià. A més va fer un importanttreball de recol•lecció i recuperació de la lexicografia valenciana.
Va rebre homenatges, distincions i premis:
-Premi de les lletres valencianes, al 1985.
-Premi d’honor de les lletres catalanes, al 1987.
-Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, al 1993.
I fins i tot, fou candidat al premi Nobel de literatura poc temps abans de la seua mort a València en el 2000.

1.Obralingüística:
L’any 1930 inicia la seua obra lingüística a la revista setmanal del Tio Cuc d’Alacant, un periòdic que inicialment utilitza una ortografia castellanitzada i que ell mateix adapta a la normativa actual. A més, i durant tota la seua vida, impulsa la normativització del català a la comunitat valenciana amb obres com: “Curso de Lengua Valenciana“ “Millorem el llenguatge” (1971)” Curso Medio deGramática Catalana referida especialmente al País Valenciano” (1973). També publica “La Flexió Verbal (Tres i Quatre)”(1983), que és un referent per a la normativa actual dels verbs valencians.
2.Activitat política:
En 1931, proclamada la República, desenvolupa un paper com activista polític i publica articles al diari “El Luchador” sobre la catalanitat d’Alacant. Aquesta activitat políticafa que Franco l’empresone entre l’any 1966 i el 1968. Però una vegada ix de la presó s’involucra en la fundació de la primera revista en valencià publicada després de la Segona República Espanyola. Funda l’Agrupació Regionalista Alacantina de caràcter nacionalista dins de la qual fa un programa de ràdio on parla de nacionalisme i de l’Estatut del País Valencià.
3.Obra literària icaracterístiques:
Després de la guerra i una vegada residint a València, inicia la seua obra literària. Comença amb la seua obra rondallística que recull amb el títol de “Rondalles Valencianes” (1950-1958). Després de la mort de Franco, Enric Valor comença a difondre lliurement la seua ideologia i l’obra literària. Moltes obres havien estat prohibides fins l’any 1962 perquè no estaven escrites en la llenguaoficial del país, és a dir,el castellà, per aquest motiu les dates de publicació i creació no coincideixen. A més, totes les seues composicions recullen una lexicografia extensa.
La seua obra literària consta de:
3.1.Les Rondalles Valencianes
Enric Valor és conegut sobre tot per les seues 36 rondalles, que s’agrupen en una obra, “Rondalles Valencianes” (1950-1958), que es poden classificar entres tipus: meravelloses, de costums i d’animals. Són elaborades literàriament a partir de narracions anònimes, de transmissió oral, que es presenten com a relats imaginaris i que utilitzen un llenguatge popular, però no col•loquial.
Les seues rondalles estan realitzades a partir d’un nucli narratiu de procedència oral més o menys complet o extens, sobre el qual Valor opera una profundatransformació i reformulació del relat oral —estructura, situacions, personatges— i ens proposa, mitjançant l’escriptura millorada, uns contes cultes, distints de les rondalles tradicionals.
3.2. Cinc novel•les
La seua obra novel•lística comença en el període de postguerra amb “L’Ambició d’Aleix” (1960), novel•la publicada a l’editorial Torre. La novel•la simbolitza la natura i els pobles com un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Enric valor
  • Enric Valor
  • Enric valor
  • Correcio Text Enric Valor
  • Enric Valor literatura catalana
  • Joan ratot, enric valor
  • Vocabulari Enric Valor, Rondalles Valencianes
  • Enric Valor

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS