Ensenyament de les matemàtiques

Páginas: 5 (1172 palabras) Publicado: 10 de febrero de 2014
Viure les matemàtiques de 3 a 6 anys.

Canals, M.A. (2000). Viure les matemàtiques de 3 a 6 anys. Barcelona: temes d'infància.
-Síntesi del llibre.
"Viure les matemàtiques de 3 a 6 anys" és un llibre que intenta donar-nos una nova visó de l'aprenentatge de les matemàtiques per als nens i nenes, plantegen dos enfocaments, la matemàtica en la vida quotidiana dels infants i els jocs matemàticsal parvulari els quals permetran als nens i nenes conèixer i descobrir els conceptes matemàtics.
Un punt clau és la matemàtica en la vida quotidiana, aquí cal saber que, els infants trobaran elements i oportunitats per tot arreu i en situacions molt diverses al llarg del seu període, les quals els permetran realitzar matemàtiques d'una manera espontània.
Es aquí quan la tasca dels i les mestres apart de considerar com un bon mitjà les matemàtiques espontànies han de realitzar-ne unes de més preparades i controlades per tal de potenciar tots els aprenentatges. S'han de combinar les dues cosses, l'escola ha de situar l'activitat matemàtica justament a partir de la vida dels infants, així aconseguirem que els nens i nenes aprenguin a partir de les seves pròpies vivències.
Un segon puntclau són els jocs matemàtics al parvulari, aquí es treballen activitats de lògica, de càlcul mental i de geometria. Són de gran rellevància realitzar les activitats en forma de jocs perquè així es motiven als alumnes i de manera indirecta els ajudem a què aprenguin a respectar el tron de parla i a escoltar als seus companys i companyes.
El que ens intenta dir la Mª Antònia Canals és que perrealitzar un treball amb matemàtiques els nens i nenes han de seguir aquest procés:
- Observació dels fenòmens matemàtics, com ara els canvis de quantitat, de grandària, de forma, etc.
- Reflexionar i analitzar el que han observat.
- Explicació de les accions i de les descobertes que han realitzat.
- Descoberta d'estratègies que els portin a una solució.
- Aprenentatge de les estratègies
- Expressióde les propietats numèriques amb llenguatges matemàtics.

Per finalitzar la síntesi del llibre, remarcar que, en l'aprenentatge de les matemàtiques és imprescindible l'observació i l'expressió verbal dels infants, a mesura que vagin creixent, ells i elles arribaran a ser conscients del seu propi progrés i de la necessitat de fer una feina ben feta i una vegada ja hagin arribat a la maduresa del'etapa és el moment de la consolidació dels hàbits que han anat aprenent al llarg d'aquest procés, per tal de què, el ritme i el rendiment de la classe sigui més gran. Per a què tot això sigui possible els i les mestres han de transmetre aquesta manera de viure les matemàtiques amb confiança i acompanyant-los en tot moment durant el seu aprenentatge.
- Estructura del llibre.
Viure lesmatemàtiques és un llibre que està estructurat amb un pròleg i 9 capítols, cada un dels apartats ens expliquen diferents aspectes de gran interès i molt fàcils de llegir, gràcies a que, les explicacions fan referència als exemples de situacions reals viscudes per els infants.
L'estructura del llibre esta organitzada de la següent manera:
1. Pròleg.
2. Dos exemples d'experiències numèriques.
3. Lesmatemàtiques són a la vida de nens i nenes.
4. Activitat matemàtica des de petits i a tot arreu.
5. També al parvulari fem matemàtiques.
6. Educació sensorial, situacions, problemes i jocs de lògica.
7. Manipulació de materials; contes i cançons; coneixement de nombres i mesures.
8. Psicomotricitat, expressió plàstica, dramatitzacions i coneixement de l'espai.
9. Matemàtiques a 3 anys, a 4 anysi a 5 anys.
10. Cloenda: La nostra mirada matemàtica i la formació permanent.
- Fer referència almenys a 3 fragments concrets de l'obra interessants per comentar.
Fragment 1
" A partir d'allí , el camí de la Caputxeta se n'anava a passar per molt lluny i hi havia molts revolts, mentre que el camí del llop anava tot recte fins a la casa de l'àvia. Tots ho veien molt clar i a l'hora de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • valencià ensenyament
  • Kyoto Matematiques
  • Historia matematiques
  • Problemes de matemàtiques
  • Ensenyament Guia Visita 2015
  • ACTIVITATS D ENSENYAMENT APRENENTATGE
  • Matematiques
  • Les Matemàtiques I L'Aviació.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS