EnterramentOrnans

Páginas: 5 (1122 palabras) Publicado: 5 de octubre de 2015
1.DOCUMENTACIÓ GENERAL
Títol: ENTERRAMENT A ORNANS
Autor: Gustave Coubert
Cronologia: 1849-1850
Estil: Realista
Mides: 3,15 x 6,68m
Tècnica: Oli sobre tela
Tema: Costumista
Localització: Musée d’Orsay(París)
Biografia: Gustave Coubert és un dels pintors francesos més representatius del Realisme. Va començar estudiant amb diversos artistes menors a Ornans, Besançon i París, on es va traslladarel 1839. Allà es va formar copiant les obres de grans mestres. Coubert es va manifestar contrari a l’academicisme de l’època i va optar per un art que reflectia la realitat del segle XIX: la Revolució Industrial, l’explotació de les masses, la mala situació econòmica i els moviments obrers.
La seva trajectòria artística va acompanyada d’una gran activitat política que el va dur a convertir-se endirector de Belles Arts de La Commune del 1871.








2.ANÀLISI FORMAL
Descripció general
Coubert disposa un retrat col·lectiu de diferents classes socials en el moment de l’oració fúnebre que precedeix el davallament del fèretre a la sepultura, que, situada a la part baixa de la tela, envaeix l’espai de l’espectador.
Composició
La composició es congrega sense cap mena de jerarquia, totes lesfigures es troben distribuïdes horitzontalment a la manera de fris. L’únic element que s’aixeca per sobre d’aquesta composició és el santcrist, que trenca la uniformitat del paisatge igualment horitzontal del fons.
En aquesta franja superior hi domina la línia horitzontal del fons. Aquest fet no només contrasta amb la verticalitat del santcrist i de la resta de persones, sinó que serveix al pintorperquè l’espectador fixi l’atenció en l’acció principal ja que tanca visualment la composició.
Perspectiva
El grup no és homogeni ni el seu repartiment és simètric. A l'esquerra, apareixen la majoria de les autoritats civils i eclesiàstiques que es reconeixen pels seus vestits i, a la dreta, la resta del poble, familiars i veïnes.
Ritme
Equilibrat. Reflexa un moment concret en repòs momentani(l’enterrament).

Cromatisme
La gamma cromàtica és reduïda. L'artista utilitza tonalitats fosques i
sòbries que mostra una clara influència del cromatisme de la pintura holandesa i
espanyola del segle XVII. El protagonisme del negre trenca l’academicisme de l'època i evidencia la gravetat de l'escena. Tons ocres, verds i grisos dominen en el paisatge del fons. La monotonia cromàtica es trenca amb elsblancs i vermells que apareixen en diferents parts del quadre.
Llum
La llum utilitza els efectes del clarobscur per donar corporeïtat a les figures. Contrasta la banda esquerra, més lluminosa, amb una banda dreta enfosquida per les vestidures negres de les dones. La llum del capvespre accentua la solitud del paisatge. La tècnica de llum és bona i reflecteix l'estudi de Caravaggio i Rembrandt .Tècnica
Es tracta d’un oli sobre tela. L’oli és una tècnica pictòrica que consisteix a dissoldre els pigments en un oli. Aquesta tècnica permet gran varietat d'efectes pictòrics rectificacions.
Estil
Gustave Courbert ,és una de les figures més representatives del realisme. Aquest art es troba lligat a la concepció de la vida que la procurava plasmar objectivament. Els pintors rebutjaven les normesacadèmiques.
-Aquest moviment es vincula al socialisme.
-Els autors s’interessen per la realitat social del poble.
-Qualsevol tema podia ser objecte d’interès pictòric.
- Els realistes rebutjaven la realitat que els envoltava per això ens la mostren amb tot la cruesa.

3.INTERPRETACIÓ
Context històric
Courbet va realitzar Enterrament a Ornans el 1850, en un període crucial a la història deFrança. Lluís Felip I de França va ser derrocat el 1848, i a l'any següent,  Napoleó Bonaparte,va ser escollit president de la República.
La Revolució Industrial, va crear una nova societat. Es formen dues classes socials: la burgesia es converteix en la classe dominant, i tendeix a imposar la seva política i moral, mentre que la classe obrera cerquen expressar les seves demandes. Els intel·lectuals van...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS