enunciats literatura2ºbach

Páginas: 5 (1098 palabras) Publicado: 12 de marzo de 2014
ENUNCIATS LITERATURA SEGONA AVALUACIÓ.
Explica en quina mesura el context sociopolític dels anys posteriors a la Guerra Civil fins als anys 70 condiciona la producción narrativa de l’època.
La pèrdua de la guerra va comportar l’extinció absoluta de les institucions republicanes i l’eliminació sistemàtica de tots els organismes culturals. Durant la postguerra la literatura catalana va sofrirrepressió i censura per part del franquisme. Els escriptors es trobaren amb un panorama desolador i sense referents.
El panorama literari el podem dividir en 4 etapes: anys 40, va ser la postguerra més dura, pobresa i aïllament internacional; anys 50, suport del EUA; anys 60 recuperació econòmica al País Valencià, Catalunya i les Illes; anys 70, es va donar una forta oposició al regim.
Laproducció narrativa que es produïa presentava un panorama negatiu, responia als gèneres més tradicionals, desfasats de les tècniques modernes. L’aïllament cultural fa que els anys 60 no entren les influencies dels grans autors com Joyce, Proust o Kafka.
Els premis Joanot Martorell començaren a impulsar la novel·la a finals dels 40. Nosaltres els valencians de Joan Fuster va donar un gran impuls als 60.Els principals corrents de la novel·la de postguerra van ser la novel·la psicològica, el realisme objectivista i la novel·la existencialista.
Explica les característiques més importants de l’obra literària d’ Enric Valor.
Enric Valor és una de les figures clau de la nostra literatura contemporània. Destaca com rondallista, novel·lista i gramàtic.
En tota la seua obra, Valor destaca per l’ús dela tècnica del narrador omniscient i subjectiu, per la gran precisió i minuciositat amb la que escriu i pel sue domini de la llengua.
Com a rondallista destaca la seua obra Rondalles Valencianes, que inclou tres tipus de rondalles: meravelloses, de costums i d’animals. Les rondalles d’ Enric Valor presenten diverses característiques:
-Espais valencians de la Serra i Foia de Castalla.
-A mésd’una recuperació folklòrica es tracta de literatura.
-Utilitza un llenguatge popular.
Com a novelista destaca per:
-Seguir el corrent del realisme europeu.
-Conrea la narrativa curta com a “Un fonamentalista del Vinalopó”.
-Pretén fer la crònica del periode històric que va viure.
Com a gramàtic va escriure la flexió verbal per exemple.
Psicologia dels personatges femenins de Mercé Rodoreda.Els personatges de Mercè Rodoreda tenen una forta personalitat i presenten una acurada descripció psicològica, encara que no física, i un interior complex i difícil.
Els protagonistes que inventa reflecteixen les obsessions de l’autora, com la recerca de l'equilibri en la vida. També presenten altres característiques: no sempre tenen llibertat d'acció, la societat els oprimeix. Només són lliuresen el terreny dels sentiments, en les sensacions i les seues manifestacions. El món extern els ofega i el seu món intern cerca constantment l'equilibri. L'amor serà, en molts casos, la font del desequilibri
Un tret fonamental en la configuració dels personatges és la complexitat psicològica
Trets caracteritzacions de les protagonistes:
L'aïllament de la societat: dones solitàries iintrovertides que se senten alienes al món on viuen i que manifesten un procés d'endinsament. (Exemples: Aloma, La plaça del Diamant).
Naixen en condicions singulars: moltes vegades son orfes, no tenen pares que influeixen en la seua evolució. Buscaran la protecció paterna en la relació amb els homes.
La innocència de la infantesa: per la pròpia experiència, la felicitat que va viure amb la seua familia,especialment amb l’avi, i també la tristesa que suposa la pèrdua de la inocència d’aquesta etapa. Enyorar-la serà un mètode per fugir dels conflictes dels adults.
La por i els secrets: la por provoca manifestacions externes causades per conflictes personals amb la societat (situacions de guerra, medis socials suburbans, submissió classista, etc.) que provoquen desequilibris psíquics en les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • enunciats economia
  • Enunciats Dibuix Tècnic
  • enunciats histo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS