Epicureisme

Páginas: 5 (1078 palabras) Publicado: 7 de enero de 2013
EPICUREISME
Escola fundada per Epicur de Samos. De vegades a l'epicureisme se l'anomena tetrafàrmac ja que vol curar els 4 mals: la por a la mort, la por als déus, la permanent insatisfacció del desig, el terror al dolor físic.

LA POR A LA MORT: La mort és l'absència de sensacions, de la capacitat de sentir. El plaer és la plenitud de sensacions. Amb la mort deixem de sentir plaer però tambéperdem tota possibilitat de sentir dolor.
LA POR ALS DÉUS: ÉS la por al que s'esdevindrà, al que ens depara el futur. La resposta de la filosofia epicureista es que nosaltres som tan poca cosa que ells passen de nosaltres. És a dir que no hi ah res que estigui escrit, que tot passa per atzar.
LA PERMANENT INSATISFACCIÓ DEL DESIG: Si estimes un amic no li satisfacis els desitjos, l'hauriesd'ajudar a contenir el desig. El que es traca és de no fer créixer els desitjos perquè com més desig hi ha més creix la insatisfacció. Epicur, però, diferencia 3 tipus de desig:
-Desig natural i necessari: Són la set, la gana o la son. Aquests formen part de la naturalesa humana i s'han de satisfer.
-Desig natural i innecessari: És el que resulta de satisfer el desig primer preo diversificant-lo. SIjo tinc set puc voler veure aigua, vi...
-Desig no natural i no necessari: És el desig que neix de la societat. És el reconeixement social, el prestigi.
EL TERROR AL DOLOR FÍSIC: Ens espanta patir dolor i només pensar-hi ens fa esgarrifar. La solució és defugir el dolor i buscar el plaer.

1.2. L'HEDONISME D'EPICUR
L'hedonista és aquell que defensa que l'objectiu de la vida és el plaer.Epicur, però diu que “El plaer no és gaudir de la companya de nois i noies, no és fruir de grans àpats, sinó que és el sobri raciocini que indaga el perquè de les coses.
Els quatre criteris, les 4 màximes, que hem de tenir en compte:
-Gaudir del plaer present. Si pots passar un bon moment aprofita'l, no el deixis escapar.
-Abstén-te del plaer present si t'ha de portar un dolor futur més gran.-Evita el dolor present ja que no hem vingut aquí a patir ni a passar-ho malament. Si et pots estalviar el dolor, estalvia-te'l.
-Pateix el dolor present si t'ha de portar un plaer futur més gran.
El Carpe Diem és hedonista, però només parla del plaer present. Epicur defensa el plaer mitjançant el raonament.
L'ataràxia diu que és l'objectiu de la vida i significa la tranquil·litat d'ànima, la paud'esperit., i només la podrem aconseguir si ens desvinculem de les apetències i fem el càlcul sobri des de la racionalitat.
1.3. PRESUPÒSITS METAFÍSICS
* Epicur és monista, només creu en un sol món. Si l'objectiu de la vida és el plaer l'hem d'aconseguir en aquest món. No l'hem de buscar en un de millor, perquè no n'hi ha cap altre.
* Epicur té una gran influència de Demòcrit, que afirmaque tot està compost d'àtoms. Per Epicur la mort és només la dissolució dels àtoms. Com que els àtoms s'han unit casualment, un cop que estan separats es impossible que es tornin a ajuntar (perquè s'han unit per atzar). Així és com nega qualsevol possibilitat d'immortalitat.
* Aquesta ataràxia que proposa requereix d'unes condicions. La més important és l'amistat, que és la que dona la seguretatnecessària per aconseguir aquesta tranquil·litat d'ànim.

ESTOICISME
Va ser fundat per Zenó de Citium 8336-264 a.C). El nom de l’escole prove del lloc on Zeno exposava la seva doctrina: “Stoa” a Atenes.
Considera que l’esser humà per aconseguir la felicitat ha de seguir el curs de la naturalesa, i això implica seguir la raó. La seva filosofia es divideix en tres disciplines:
* Logica:(segueix la lògica aristotèlica i inclou una teoria del coneixement: L’unica font de conexiement son els sentits (empirisme). La seva lògica es formal i es basa en el raonament inductiu hipotètic. Es pot dir que ensenya a pensar segons l’ordre necessari de la naturalesa.
* La física: S’inspira en Heraclit i serveix per fonamentar l’etica. Caracteristiques principals:
* L’univers es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Història De La Filosofia (Epicureisme)

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS