Epoca Dorada del Capitalismo

Páginas: 38 (9425 palabras) Publicado: 14 de mayo de 2014
Partint dels antecedents de la depressió dels anys 30 i la Segona Guerra Mundial, analitzeu el paper de l’estat a les economies capitalistes avançades durant les dècades daurades: regulació del mercat, economies mixtes, estat del benestar ...

Desprès de la Segona Guerra Mundial es va perseguir l’objectiu d’aconseguir l’estabilitat i la llarga durada del període de creixement fort que vasuposar la postguerra. Un element clau van ser les polítiques d’ocupació adoptades per la majoria dels governs.
Com a conseqüència de les experiències viscudes en els anys trenta, els governs dels països més avançats es van convèncer que assegurar l’estabilitat econòmica i l’ocupació era una de les seves funcions. L’estat estava legitimat (obligat en certa part) a intervenir en l’economia per tald’assegurar aquests objectius.
Per tal d’aconseguir-los, van sorgir nous instruments intel•lectuals aportats per la ciència econòmica. La crisi dels anys 30 va afavorir una nova perspectiva en els estudis d’economia, centrada en l0estabilitat i el creixement.
L’obra de referència va ser la “Teoria general de l’ocupació, l’interès i el diner” de Keynes publicada al 1936.
Es tracta de la substitucióde l’ortodòxia pressupostària per la utilització anticíclica de la despesa estatal, amb la finalitat de mantenir l’ocupació, i per tant l’estabilitat econòmica i social, en moments de disminució de la demanda privada: la intervenció de l’estat atenua així els cicles econòmics.
Els diversos països van augmentar la seva intervenció en l’economia. La participació de l’estat en l’economia va anarmés enllà de les recomanacions de Keynes. Molts països van mantenir i ampliar iniciatives estatals preses durant la depressió. També es va produir una imitació de les propostes de política social dels països de planificació centralitzada.
El conjunt de polítiques de regulació del capitalisme actuen en dos camps: l’estat del benestar i les economies mixtes.

A) L’ESTAT DEL BENESTAR.

Lacaiguda de la demanda en moments de crisi ve frenada per les polítiques favorables al manteniment de l’ocupació.
L’actuació de l’estat sobre la demanda es produeix a través de la implantació de polítiques de benestar social, destinades a millorar la qualitat de vida de la població proporcionant un mínim d’ingressos a les persones incapaces d’obtenir-los directament i encaminades a fer possiblel’accés de tothom a serveis abans reservats a les classes benestants.

L’estat del benestar té com a finalitat cobrir mínimament les necessitats i afavorir la igualtat d’oportunitats de tota la població. Els principals aspectes són: les assegurances socials, l’assistència sanitària gratuïta i la generalització de l’educació. Aquestes polítiques generen beneficis econòmics secundaris com la millora dela força laboral, millor aprofitament de les capacitats de la població.
Les prestacions de l’estat del benestar es van finançar incrementant els impostos i intentant que el seu repartiment fos més equitatiu. Els ingressos de l’estat provenien a part dels impostos indirectes, dels impostos sobre la renda, el patrimoni i els beneficis de les empreses, que a més estaven subjectes a tarifesprogressives, a guanys superiors corresponia una tarifa impositiva superior.

La finalitat era modificar la distribució de la renda. Utilitzar els ingressos procedents de les tarifes impositives més elevades dels rics per a finançar serveis destinats sobretot als que menys tenien.
L’estat complementava el salari efectiu que els treballadors obtenien de les empreses i oferia més seguretat per alstreballadors en tots els sentits. Les famílies que depenien de rendes salarials, podien dedicar al consum una proporció més gran dels seus ingressos, cosa que abans es destinaven a estalviar per a temps pitjors, temps que queden coberts per les prestacions socials. Tot i així, al redistribució de la renda va ser mínima.

B) LES ECONOMIES MIXTES.

Les economies de la segona meitat del segle...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Epoca Dorada De La Publicidad
  • Los Años Dorados Del Capitalismo
  • El Estado capitalista en la época de Cárdenas
  • la educación en epoca capitalista
  • Elizabeth taylor, el último rostro de la época dorada de hollywood
  • La época del imperialismo, la colonización y la expansión de capitalismo
  • la epoca dorada del segundo franquismo
  • La Epoca Dorada Del Crecimiento De Chile

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS